Campus Mundi

Egyre többen tudják, hogy érdemes külföldön szakmai tapasztalatot szerezniük a tanulmányaik során. Most segítünk, hogyan kezdj neki!

3 tipp, amivel egyszerűen találhatsz szakmai gyakorlati helyet külföldön

Korábban ebben a cikkben már összefoglaltuk, miért érdemes külföldi szakmai gyakorlati helyet keresni. Ha érveink meggyőztek, de nem vagy biztos benne, hogyan lépj tovább, akkor az alábbi tippek neked szólnak!

Így találj egyszerűen szakmai gyakorlatot:

1. Tájékozódj annál az intézménynél, ahol tanulsz!

Többnyire léteznek az intézmények és cégek között együttműködések, amelyeken keresztül könnyedén választhatsz gyakorlati helyet, hiszen a kapcsolatok révén az egyetemek és főiskolák rendszeresen közvetítenek ki szakmai gyakorlatosokat. Ebben az esetben kövesd a felsőoktatási intézményed pályázati rendszerét, vagy keresd fel a nemzetközi koordinátorodat!
Lépj időben, ugyanis a legjobb helyek gyorsan elkelnek!

Batta Dóra orvostanhallgató is így talált gyakorlatot:

„Számos német kórház hirdet gyakorlati helyeket a honlapján, ezért nagyon egyszerű a kapcsolatfelvétel. Ám végül a II. sz. Sebészeti Klinika által felajánlott magyar-német kooperáció segítségével választottam gyakorlati helyet.”

2. Keresd meg közvetlenül a munkáltatót!

Előfordulhat, hogy az intézményed által felajánlott helyek közül nem találsz számodra vonzó lehetőséget. Ilyenkor nincs más hátra, mint előre: vedd fel a kapcsolatot közvetlenül azzal a céggel, ahol a leginkább szeretnéd tölteni a szakmai gyakorlatodat! Egy ütős önéletrajz és motivációs levél kíséretében küldd el a jelentkezésed akár még akkor is, ha a kiszemelt helyen hivatalosan nem keresnek gyakornokot.

Kovács Péter sem habozott sokat, amikor közvetlenül egy startup ügyvezetőjét kereste meg:

Írtam a cég e-mail címére annak ellenére, hogy egyáltalán nem kerestek gyakornokot. Mivel több, mint 3 hétig nem kaptam választ, végül LinkedIn-en ráírtam a cég CEO-jára. Ezt követően hamar megbeszéltük a részleteket."

3. Merj online adatbázisokat is használni!

Amennyiben nincsen még határozott elképzelésed a gyakornoki helyedről, de fontosnak tartod, hogy a leendő szakmádban meghatározó munkaadóhoz kerülj, keresgélj megbízható adatbázisokban!

Összegyűjtöttünk néhány adatbázist, hogy megkönnyítsük számodra a megfelelő külföldi szakmai gyakorlati hely kiválasztását.

Érdemes olyan nemzetközi diákszervezetek oldalán is böngészni, mint az AIESEC vagy az IAESTE. De ne hagyd figyelmen kívül azokat a forrásokat sem, ahol a jó nevű cégek széles körben vonultatják fel magukat. Mint például itt: https://www.heysuccess.com/

A sikeres pályakezdés egyik kulcseleme a szakmai tapasztalat, amit már tanulmányaid alatt könnyedén megszerezhetsz külföldön is. Pályakezdőként, a munka világában ennél jobb ajánlólevelet aligha tudsz felmutatni!

Ezek után nincs más dolgod, mint elolvasni aktuális szakmai gyakorlat ösztöndíj felhívásunkat, és jelentkezni!
Ha pedig nem akarsz lemaradni a legfontosabb információkról, kövesd Facebook  vagy Instagram oldalunkat!

+1 tipp: Kérdezz volt szakmai gyakorlatos ösztöndíjasoktól!

 

Utolsó módosítás: 2020.03.11.