Erasmus-félév Angliában a Brexit után?

A britek Európai Unióból történő kilépésével az Erasmus+ programban való részvételük is megszűnik, így a 2021-2027-es új programszakaszban a magyar egyetemisták már nem tanulhatnak vagy tölthetik szakmai gyakorlatukat Angliában Erasmus ösztöndíjjal.

2022-ig még azonban van lehetőség egy angliai Erasmus-félévre, bemutatjuk, hogyan!

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésével a következő, 2021-ben kezdődő Erasmus+ programban már sem teljes jogú tagként, sem partnerként nem vesz részt.

Ha az Erasmus+ hallgatói mobilitásokat (szakmai gyakorlat és részképzés) az egyetemek idén még a 2014-2020 közötti programszakasz projektjeiből finanszírozzák, akkor, mivel azok még a Brexit előtt léptek hatályba, 2021-ben, vagy akár 2022-ben is (a projektzárás időpontjától függően) az Egyesült Királyságba is ugyanazokkal a feltételekkel lehet kiutazni tanulmányi céllal, mint a többi uniós országba. Ehhez figyelembe kell venni a beutazási szabályokat.

Mire figyelj?

  1. A legfontosabb, hogy a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozásokról tájékozódj. Erről bővebben itt olvashatsz. 
  2. Az EU-ból való kilépés a beutazási szabályok megváltozásával is járt, így bizonyos esetekben vízumra lesz szükség. Ez az Erasmus+ ösztöndíjasokat is érintheti. Itt tudod ellenőrizni, hogy neked szükséges-e vízumot igényelni
  3. Ha már elnyerted az ösztöndíjat, a koronavírus-járvány miatt lehetőséged van a mobilitást elhalasztani, de elkezdheted online formában is, és úgynevezett legalább részben fizikai mobilitásként teljesítheted a féléved. Erről bővebben itt olvashatsz.
  4. Amennyiben jelen helyzetben csak online tudsz részt venni a külföldi egyetemi órákon, ösztöndíjtámogatás csak abban az esetben jár, ha külföldön, a célországban tartózkodsz és onnan veszel részt virtuálisan a képzéseken!
  5. Természetesen ezután is van lehetőség a megszakított vagy el nem kezdett ösztöndíjas időszakok esetében vis maior kérelem benyújtására, amellyel a nem tervezett vagy a szolgáltató által utólag nem megtérítendő kiadásokat lehet visszaigényelni. Erről bővebben itt tudsz olvasni.

Érdeklődj intézményi Erasmus+ koordinátorodnál, hogy egyetemeden van-e lehetőség a 2014-2020 programszakaszhoz tartozó projekt keretében egy angliai részképzés vagy szakmai gyakorlat teljesítésére!

 

Frissítve: 2021.01.12-én

 

Utolsó módosítás: .