Alma a fán műhely

Az évek óta népszerű Alma a fán pedagógusoknak és az Alma a fán – Fókuszban a korai iskolaelhagyás műhelysorozatunkhoz kapcsolódóan 2019-ben útjára indítottuk az Alma a fán – Fókuszban a társadalmi befogadás az oktatásban címet viselő műhelysorozatunkat, fórumot teremtve az együttműködésre, az együtt tanulásra a pedagógusok, szülők, iskola- és munkaközösség-vezetők mellett a társterületek szakemberei számára is. A délutáni, háromórás klubrendezvények célja, hogy az érintett szereplők számára teret biztosítsanak a párbeszédre és a tudásmegosztásra.

Időpont: 2021.11.25. 15:00-18:00
Helyszín: online

Alma a fán műhelysorozat – Fókuszban a társadalmi befogadás az oktatásban

A Tempus Közalapítvány délutáni szakmai rendezvénysorozata az érintett szereplők számára

Jó iskolát mindenkinek!

Hogyan csinálják Írországban és Portugáliában?

Időpont: 2021. november 25. csütörtök 15:00 - 18:00

Helyszín: (a világjárványra való tekintettel) ONLINE alkalom

Célcsoport: iskolavezetők, munkaközösségvezetők, pedagógusok,  ifjúságvédelmi felelősök, pedagógiai szakszolgálatok, szociális és gyermekvédelmi intézmények szakemberei, iskola-egészségügyben dolgozók és civil szervezetek képviselői, illetve a témában érintett további szakemberek.

Jelentkezés: A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A maximális létszám: 100 fő, a jelentkezések elfogadása a regisztráció sorrendjében történik (túljelentkezés esetén ez alól kivételt jelenthet, ha egy intézményből aránytalanul sok jelentkező lenne).

Háttér: Minden iskolavezető, munkaközösségvezető, pedagógus és az iskola többi szereplője arra törekszik, hogy olyan intézményi klímát tudjon kialakítani, amelyben a gyermekek megtalálják a helyüket, szeretetteljes légkörben, biztonságban érezik magukat, és képességeikhez mérten a lehető leginkább fejlődni tudnak. Ugyanakkor az iskolák egyre inkább kihívásokkal szembesülnek, hogy képessé váljanak a tanulók egyéni szükségleteihez és sajátosságaihoz való igazodásra. A minden egyes diák számára befogadó oktatási környezet megteremtése túlmutat egy-egy projekt hatókörén, inkább egy folyamathoz hasonlítható, amelyben az inklúziót alapvető értéknek tekintik.

Műhelyünk célja, hogy a Tempus Közalapítvány Tudásmenedzsment csoportja által koordinált nemzetközi STAIRS projektben megismert ír és portugál befogadó oktatáshoz kapcsolódó jó gyakorlatokat bemutassuk a hazai intézményvezetőknek, valamint a többi érintettnek, és a meghívottakkal együtt átgondoljuk a tapasztalatok hazai adaptálhatóságát, hogy milyen módszertanok, és folyamatok valósíthatók meg helyi szinten is.

A résztvevők először egy előadást hallhatnak, ennek során olyan ír és portugál jó gyakorlatokat ismerhetnek meg, amelyek befogadó szemléleten alapulnak, és az inkluzív oktatást támogathatják. Majd virtuális szobákban műhelymunka következik, amelyekben kisfilmek segítségével fogunk beszélgetni három konkrét portugál iskola gyakorlatán keresztül, és arra keressük a választ, hogy mely elemek, eszközök és módszertanok lehetnek azok, amiket a hazai, mindennapi munkában is meg lehet valósítani, vagy akár jelenleg is alkalmazzák őket, így megerősítést kaphatnak.

PROGRAM

14:50 – 15:00 Csatlakozás az online felülethez
15:00 – 15:05 Üdvözlés és a műhely bemutatása
Jakab Erika koordinátor, Tudásmenedzsment csoport, Tempus Közalapítvány
15:05 – 15:20 Hangolódás
Szűcs Marianna, STAIRS projektkoordinátor, Tudásmenedzsment csoport, Tempus Közalapítvány
15:20 – 16.00 Ír és portugál jó gyakorlatok a befogadó oktatás terén - a STAIRS projekt tapasztalatai. Bemutatkozik a Tempus Közalapítvány társadalmi befogadással foglakozó projektje.
Csernovitz Adél, STAIRS projektvezető, Tudásmenedzsment csoport, Tempus Közalapítvány
16:00 – 16:15 Szünet
16:15 – 17:30 Jó iskolát mindenkinek! Portugál jó gyakorlatok a befogadó oktatás terén
(Párhuzamos műhelymunkák virtuális szobákban)

Videók:

Ferreira Dias Secondary School

José Saramago School Cluster

Santo António School Cluster

17:30 – 17:50 A műhely összegzése, kérdések és válaszok
17:50 – 18:00 A rendezvény zárása

A korábbi Alma-műhely alkalmával az alábbi témákat jártuk körül szakértőink segítségével, amelyek elérhető anyagait szintén figyelmükbe ajánljuk:

1. Hatékony kommunikációval a társadalmi beilleszkedésért küzdő gyerekek támogatásáért (2019.10.17.)
https://tka.hu/rendezveny/12498/alma-a-fan-hatekony-kommunikacioval-a-tarsadalmi-beilleszkedesert-kuzdo-gyerekek-tamogatasaert 
2. Befogadó oktatási környezet (2020.02.27.)
https://tka.hu/rendezveny/13359/alma-a-fan-befogado-oktatasi-kornyezet 
3. Tudásportálokkal és projekteredményekkel a tanulók támogatásának szolgálatában (2020.10.01.) 
https://tka.hu/rendezveny/14466/alma-a-fan-muhelysorozat-fokuszban-a-tarsadalmi-befogadas-az-oktatasban 
4. Értjük egymást? Értsük egymást! Jó gyakorlatok és módszertanok a szülőkkel való együttműködésre II/1. (2021.03.25.)
https://tka.hu/rendezveny/15354/alma-a-fan-muhelysorozat-fokuszban-a-tarsadalmi-befogadas-az-oktatasban 
5. Értjük egymást? Értsük egymást! Jó gyakorlatok és módszertanok a szülőkkel való együttműködésre II/2. (2021.05.20.)
https://tka.hu/rendezveny/15514/alma-a-fan-muhelysorozat-fokuszban-a-tarsadalmi-befogadas-az-oktatasban 

Jelentkezni legkésőbb november 23-ig, illetve a szabad helyek függvényében lehet.
A rendezvényre maximum 100 főt várunk, amint a regisztráltak száma eléri ezt a létszámot, a regisztrációt lezárjuk.

Az eseménnyel kapcsolatos kérdéseiket Jakab Erika koordinátornak, a rendezvény szakmai felelősének tehetik fel az erika.jakab{kukac}tpf.hu e-mail címen.

Utolsó módosítás: 2021.11.29.

HIBA

Kérjük, töltse ki a kötelező mezőket.


HIBA

Az e-mail cím formátuma nem megfelelő. Kérjük, hogy a mezőbe csak egy e-mail címet írjon, és regisztrációja elküldése előtt győződjön meg róla, hogy a formátum helyes.


HIBA

Ezzel az e-mail címmel már regisztrált rendezvényünkre. A jelentkezés elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.


Rendszerünk rögzítette a regisztrációját, melynek elfogadásáról néhány napon belül e-mailben értesítjük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön a Tempus Közalapítvány legfrissebb híreiről, rendezvényeiről, kiadványairól és a legfontosabb pályázati információkról!

Üdvözlettel,
Tempus Közalapítvány