Gyakran ismételt kérdések "A tanulás jövője" online kurzusról

Miben más a 2023-as kurzus, mint a korábbi évek kurzusai? Lesz-e változás a tartalomban, érdemes-e idén is elvégeznem?

A tanulás jövője MOOC teljesen új tartalmakkal és tevékenységekkel várja idén is a résztvevőket!
 
A 2023 évi kurzus időbeosztása el fog térni a korábbi évek kurzusaitól. Kérjük kísérjétek figyelemmel az ezzel kapcsolatos híreinket!

Ki vehet részt a kurzuson?

A kurzuson bárki részt vehet, aki kitölti a regisztrációs űrlapot. A kitöltés csak 2-3 percet vesz igénybe. A kurzust elsősorban gyakorló pedagógusoknak készítettük, de részt vehetnek felsőoktatásban dolgozó oktatók, kutatók vagy a téma iránt érdeklődő más oktatási szakemberek, felsőoktatási hallgatók is.

A regisztráció pontos időpontját fel fogjuk tűntetni amint kihirdetjük!

Miről szól „A tanulás jövője MOOC”?

A mindennapi pedagógiai gyakorlat digitális eszközökkel való támogatásáról és arról, hogy tanárok együttműködnek tanárokkal, tanulnak egymástól és közösen gondolkodnak a saját gyakorlatukról. Azt gondoljuk, hogy a pedagógiát nem a digitális eszközök, hanem a pedagógusok gondolkodása, szemléletformálása változtatja meg, a változás kulcsa maga a pedagógus. Ezért a kurzus arról szól, hogy hogyan és milyen célra tudjuk jól használni a technológiai eszközöket. A kurzus moduljai épp ezért nem egyes digitális eszközökhöz, hanem horizontális, mindenkit érintő témákhoz kapcsolódnak.

A kurzusban egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy a digitális oktatáshoz kevésbé szorosan kapcsolódó tananyagok és tudásmegosztás is helyet kapjon, így a témáinkat és tevékenységeinket ebben az tekintetben bővíteni tervezzük.

Mik lesznek az 2023 év témái a kurzusban?

A 2023 év témáit az előzetes igényfelmérést követően hirdetjük ki.

Mi a MOOC?

A MOOC (Massive Open Online Course), azaz tömeges nyílt online kurzus egyre népszerűbb képzési forma világszerte. A képzésekhez bárki csatlakozhat, a tananyagok és a feladatok online érhetők el. A kurzusok sikeres elvégzéséhez általában teljesíteni kell bizonyos követelményeket ugyanúgy, mint egy hagyományos képzési forma esetén, például vizsgamunkákat kell készíteni, kvízeket kitölteni vagy bizonyos mennyiségű tananyagot bizonyítottan elsajátítani.

Hány hétig tart a kurzus?

A kurzus moduljainak pontos menetrendjét a véglegesítést követően frissítjük.

Mi fog történni velem, hogyan vehetek részt a kurzusban?

A dolgod csupán annyi, hogy kövesd a hétről hétre megjelenő tartalmakat, tananyagokat, videókat és vegyél részt a kiírt tevékenységekben. A kurzusban lesznek „kötelező” és „választható” tartalmak. A kötelező tartalmak elvégzéséről részvételi igazolást állítunk ki azoknak, akik ezt igénylik. A választható tartalmak a tudásbővítésről, a további interakciókról szólnak.

A heti tartalmakról és tevékenységekről, illetve a visszajelző kérdőívekről ún. hirdetményekben fogunk tájékoztatni. A hirdetmények tartalmazzák az adott hét legfontosabb információt. A hirdetményeket – ha csak másképp nem döntöttél az értesítési beállítások során – az email címedre is megkapod.

A kurzusban lesz lehetőséged rengeteg videó megtekintésére, tananyagokat tartalmazó weboldalak meglátogatására, de arra is, hogy fórumokban fejtsd ki a véleményed, illetve a tapasztalataid vagy akár arra is, hogy másokkal közösen végezz tevékenységeket, alakíts ki jövőbeni közös projekteket vagy csak egyszerűen: tanulj másoktól.

Kurzusunkat a részvevők közti együttműködésre alapozva építettük fel. Több fórum és társértékelés várható, amelyekben számítunk arra, hogy nem csak a kurzusban elérhető tartalmakból, hanem egymás tapasztalatából is rengeteget fognak tanulni. Hiszünk abban, hogy a tanári kollaboráció az, ami a digitális kompetenciák fejlesztésének egyik fő mozgatórugója lesz a pedagógusok körében. Ennek fényében hirdetjük meg évről-évre a Digitális Módszertár felhívását is. Amennyiben a bevezető modul befejezése után is kérdései vannak a kurzusról, írjon a tanulasjovoje@tpf.hu címre!

A kurzus rólunk, pedagógusokról és a mindennapi pedagógiai gyakorlatról szól. Arról, hogy hogyan tehetünk többet saját magunkért és a többi pedagógusért. Azt reméljük, hogy ez a kurzus nemcsak tanulási lehetőségeket kínál majd, hanem olyan együttműködések kialakítását is segíti majd, amelyek a kurzus nélkül nem jöhettek volna létre.

Teljesen kezdő vagyok, felvehetem a kurzust?

Persze! A kurzust úgy alakítottuk ki, hogy teljesen kezdőként is érdekes, izgalmas és változatos tevékenységekben vehetsz részt és kifejezetten a témával ismerkedők számára készített leírások segítségével kapcsolódhatsz be a közös munkába. Regisztrálj és csatlakozz!

Annak érdekében, hogy különböző előzetes tudással rendelkező kollégáknak is érdekes legyen a kurzus, két tanulási utat különböztetünk meg (kezdő és haladó). Résztvevőként előre nem kell eldöntened, melyik tanulási utat választod, minden modulban szabadon döntheted el, mi érdekel, akár elvégezheted mindkét tanulási út feladatait is. A magukat kezdőnek tartó (de reményeink szerint a kurzus végére rutinosabb) résztvevők számára készített tevékenységeket ezzel a fejléccel jelöltük.


Már nem vagyok kezdő, sőt, inkább profinak mondanám magam, érdemes felvennem a kurzust?

Persze! A kezdő tanulási út mellett a haladó vagy profi tanulási út biztosan kínál érdekességeket, izgalmas tevékenységeket számodra. A tanulási utak kialakításában profi pedagógusok vettek részt, akik biztosan tudnak számodra is újdonságokat mutatni. Másfelől: mikor is találkoztál utoljára több száz lelkes pedagógussal egyszerre? :) Regisztrálj és csatlakozz!

A haladó IKT tudással rendelkező kollégáknak olyan tartalmakkal és feladatokkal készülünk, amelyek már igényelnek némi gyakorlottságot az eszközök használatában és feltételezik, hogy a pedagógusnak már van tapasztalata hasonló eszközökkel. Ezeket a tartalmakat ezzel a fejléccel fogjuk ellátni.


Mennyi időt vesz igénybe a kurzus elvégzése?

A tartalmakat és a kötelező tevékenységeket a korábbi évek igényeinek megfelelően úgy állítjuk össze, hogy heti 5 óra ráfordítással elvégezhetőek legyenek. A kötelező tartalmakon felül további heti 3-5 órára elegendő tartalmat, tevékenységet kínálunk. A tartalmakat a kurzusban bármikor elérheted, azaz akkor sem maradsz le semmiről, ha például a következő héten nem tudsz részt venni az adott heti feladatokban.

A tartalmak és a tevékenységek nincsenek időhöz kötve, azaz a heti feladatok elvégezhetőek kedden este, szerda hajnalban vagy akár szombaton délután is, egyben az összeset vagy akár részleteiben is. Ez csak rajtad és az időbeosztásodon múlik. Ezért is jó a MOOC.

Mi történik, ha az adott héten nem tudok részt venni a feladatokban?

Nem ér veszteség, a tartalmakat később is megtekintheted és a tevékenységekben is részt vehetsz a kurzus/modul egész időtartama alatt.

Bár a tananyagok elérhetőek lesznek, facilitátoraink csak a kurzusban közzétett határidőig beadott feladatokat javítják, így legkésőbb eddigre kell minden feladattal elkészülnöd, amennyiben részvételi igazolást szerenél kapni. 

Kik lesznek az oktatók?

A MOOC egy online kurzusforma, amelyet online facilitátorok támogatnak. A 2023-as év kurzusának facilitátorainak listáját hamarosan frissítjük.

Hogyan szerveződik a kurzus?

A kurzusban időtartama alatt modulokat végezhetsz el egy online tanulási keretrendszer, a Canvas segítségével. A modulok az előzetes igényfelmérésben megszavazott kiemelt témák köré szerveződnek.

A modulok sorrendje kötött, így a tanulási útvonal is részben kötött lesz számodra. Viszont számos dologban választhatsz: milyen szinten szeretnéd elvégezni a kurzust (kezdő vagy haladó), melyik feladatokat, tevékenységeket választod, amelyekben részt szeretnél venni, de azt is akár, hogy mely modulokat akarod kihagyni. Kérjük, vedd figyelembe, hogy a kurzus elvégzéséről csak akkor tudunk számodra igazolást kiállítani, ha az összes modul kötelező tevékenységeiben részt veszel.

Hogyan kötődik ez a téma a Tempus Közalapítványhoz, miért a Tempus hirdeti ezt a kurzust?

Tempus Közalapítvány több évtizedes szakmai múlttal rendelkező, dinamikus és munkavégzésében igényes, közhasznú szervezet, amelynek célja a közös európai értékek és célok képviselete és közvetítése az oktatás, képzés területén, valamint a magyar oktatás-képzési rendszer megismertetése és érdekeinek képviselete nemzetközi környezetben.

Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a magyar oktatási és képzési szektort és az emberi erőforrásokat hozzásegítsük az európai integráció által kínált lehetőségek hatékony és eredményes kiaknázásához, hazai és nemzetközi pályázati programok koordinálásával, képzések kidolgozásával és megvalósításával, valamint szakértői segítségnyújtással. Kiemelt célunk a helyzetünkből adódó speciális tudás és szemléletmód széles körű és egyben strukturált terjesztése. Közalapítványunk elkötelezett mindazon hazai és külföldi szervezetekkel, szakértőkkel való együttműködés iránt, akik a céljaink megvalósításában partnereink lehetnek.

Az idei évben digitális oktatási témáinkat tovább bővítjük az Erasmus+ új ciklusának kiemelt köznevelési témáival.

Mi abban hiszünk, hogy a digitális oktatás fejlesztése, mint a Közalapítvány felvállalt témája, sikerrel járulhat hozzá a teljes oktatási-képzési szektor átalakulásához. Az ingyenes A tanulás jövője MOOC mellett más akkreditált képzéseket is kínál a Közalapítvány, a képzési kínálatot erre a linkre kattintva tekintheted meg.

Hogyan kapcsolódik a kurzus a Digitális Módszertárhoz?

Ezer szálon! A kurzus alapelvei – együttműködés, közös tanulás, tanárok részvétele és tudásmegosztása – megegyeznek a Digitális Módszertár (DM) alapelveivel is. A módszertár az IKT eszközök kreatív használatával kapcsolatos, a tanításban-tanulásban alkalmazható ötletek és projektleírások gyűjteménye, gyakorlati és módszertani tanácsokkal, valamint letölthető csatolmányokkal. A gyűjteményt tanárok fejlesztik – tanároknak. A módszertár bárki számára elérhető, ingyenes tartalmakat biztosít, a néhány perces gyakorlatoktól kezdve a többhetes projekttervekig.
A Digitális Módszertár közvetlenül böngészhető – az eddig feltöltött ötletekkel és a korábbi felhívásokkal együtt – a www.digitalismodszertar.tka.hu oldalon. 

Szeretnék kapcsolatba lépni a szervezőkkel, hogyan tehetem ezt meg?

A kurzussal kapcsolatban írj a tanulasjovoje@tpf.hu email címre és igyekszünk gyorsan válaszolni. Kérjük, vedd figyelembe, hogy a legaktívabb időszak számunkra hétfőtől péntekig 8.30-17.00 közötti időszak, ekkor tudunk gyorsan válaszolni a kérdéseidre.

Szeretnék kapcsolatba lépni a kurzus facilitátoraival, hogyan tehetem ezt meg?

Jelentkezz be a kurzusba és keresd meg az adott hét facilitátorát, küldj neki üzenetet, és hamarosan választ kapsz a kérdéseidre.

Ki kaphat részvételi igazolást?

Ahhoz, hogy részvételi igazolásra jogosult legyél, minden modulban (minden héten egy új modul lesz elérhető) teljesítened kell az adott modul bizonyos kötelező elemeit. Minden modul elején egy bevezető oldalban összefoglaltuk, hogy az adott modulban milyen kötelező elemek találhatóak. Bizonyos modulokban választhatsz, hogy melyik kötelező elemet végzed el.

Mennyi pontot érnek a feladatmegoldások?

A teljesített feladatok (pl. később beadandók), fórumbejegyzések (amelyek nyilvánosak a kurzusban) mind olyan feladatok, amelyeket a szervezők és a facilitátorok folyamatosan értékelnek. Az értékelés a beadott feladatok esetében az idei kurzusban a következőt jelenti: a facilitátor „Kész”-re állítja a feladatot, ezzel jelezve, hogy a kiírt feladatot a követelményeknek megfelelőnek tartjuk és elfogadjuk. Emellett a facilitátorok bizonyos feladatoknál személyre szóló, szöveges visszajelzéseket is adnak a kurzusban beadott feladatra. A szöveges üzeneteket és az értékelt feladatokat is az Értékelések menüben tekinthetitek meg. A feladatokra pontokat nem osztunk, az értékelési rendszert úgy állítottuk be, hogy a „Kész”-re állítás mellett főleg a szöveges visszajelzésekre helyezzük a hangsúlyt.

Akkor nem is fontos, hogy mit és milyen minőségben adok be?

Dehogynem! A feladatok teljesítését az alapján is vizsgáljuk, hogy a kritériumoknak megfelel-e, minőségi munka került-e beadásra, amely megfelel az előre meghatározott kérdéseknek, feladatoknak. A facilitátorok akkor állítják „Kész”-re a feladat teljesítését, ha a beadott munka teljesíti a kritériumokat. Amennyiben az első beadásnál még nem teljesülnek a kritériumok, először egy „Hiányos” értékelést küldünk majd, és szöveges üzenetben jelezzük, hogy mivel fejleszthető még a beadott produktum. Érdemes tehát a szöveges válaszokat is figyelni, olvasgatni!

Mik az online tanulás előnyei?

Szabad időbeosztás
Az e-learning alkalmazkodik a felnőttek életviteléhez, saját időbeosztás alapján tanulhatnak. Rugalmas, nincsenek térbeli és időbeli korlátok. Fontos előny sokak számára, hogy saját ütemedben tanulhatsz, nézhetsz meg kapcsolódó linkeket, videókat és egyéb tartalmakat.

Kényelem
Otthonról végezhető a kurzus (bizonyos részek akár okostelefonról megtekinthetők, bár a gyakorlati feladatok néha telefonról nem, vagy nagyon körülményesen teljesíthetőek). Nincs utazás, utazási költségek.

Hozzáférés
Soha nem látott mértékben vált elérhetővé a tudás az online tanulás által. A MOOC-ok (tömeges nyílt online kurzusok) jellegükből fakadóan azért indultak el, hogy a rendelkezésre álló tudás minél szélesebb körben hozzáférhető legyen.

Naprakész linkek és tartalmak
Egy online kurzusban sokkal egyszerűbb a tartalmakat aktuálisan/naprakészen tartani, mint a hagyományos képzési formákban.

Utolsó módosítás: 2022.09.22.