Az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetési ciklusának elindulásával az Erasmus+ program is új szakaszba lépett. A program megvalósítására uniós szinten több mint 28 milliárd eurós forrást biztosítanak. A magyar pályázók számára várhatóan mintegy 52 millió euró (18 milliárd forint) pályázati keret lesz elérhető 2021-ben. Magyarország eddig is eredményesen vett részt az Erasmus+ programban, mostantól pedig még többen kapcsolódhatnak be nemzetközi együttműködési és mobilitási projektekbe.

A Tempus Közalapítvány kuratóriumának döntése értelmében mostantól az online teljesített kurzusokért és az így megszerzett kreditekért is jár ösztöndíj a legtöbb nemzetközi tapasztalatszerzést támogató programban. Az intézkedés egyedi és átmeneti jellegű, a 2021/2022. tanév őszi szemeszterének végéig lehet részt venni úgynevezett virtuális mobilitásokon.

A koronavírus-járvány nem törte meg a pályázási kedvet az Európai Szolidaritási Testület programban. Több mint 200 magyar szervezet, intézmény és fiatalokból álló csoport jelentkezett önkéntesek küldésére, fogadására, illetve hazai szolidaritási projektek megvalósítására. Az uniós támogatású program eredményeit a Solidarity:ON című online konferencián mutatják be, ahol a már tapasztalattal rendelkező egyesületek képviselői, önkéntesek, valamint mentorok is beszámolnak az élményeikről és tapasztalataikról. A rendezvényt a program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány szervezi, az önkéntesek nemzetközi napjához kapcsolódóan.

Három hónap alatt több mint 16 ezer magyar profilt hoztak létre az uniós europass.eu portálon. Az óriási érdeklődés valószínűleg a hazai álláspiaci átrendeződéseknek, a honlapon ingyenesen igénybe vehető új szolgáltatásoknak és a modernebb megjelenést kapott Europass önéletrajz népszerűségének köszönhető.

Tanulás céljából jelenleg is lehet külföldi tanulmányútra, szakmai gyakorlatra vagy különböző képzésekre utazni. Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint idén 24.000 résztvevő nemzetközi tapasztalatszerzését támogatták, mintegy 17 milliárd forintos (50 millió euró) uniós forrásból. Hogy konkrétan milyen tevékenységek valósíthatók meg az Erasmus+ program keretében, azt a csütörtökön kezdődő Erasmus Napok rendezvénysorozat közel 90 eseményén mutatják be.

A felsőoktatási intézményeknek gyorsan és hatékonyan kellett reagálniuk a járványhelyzet okozta kihívásokra. Milyen szervezési és módszertani tapasztalatokat szereztek a távoktatás időszakában az egyetemek? Hogyan alakult a nemzetközi hallgatók helyzete a COVID-19 járvány ideje alatt? Milyen újfajta lehetőségek kínálkoznak most a nemzetközi hallgatók toborzására? Többek között ezeket a kérdéseket járták körül a résztvevők a Tempus Közalapítvány október 1-i szakmai konferenciáján.

A digitális oktatásban mostanra minden tanár érintetté vált, de sokakban lehet bizonytalanság. Hogy ültessem át a tananyagot online felületre? Milyen eszközöket használjak a tanóráimon? Hogyan tudom lekötni a gyerekek figyelmét, ha újra az iskolában leszünk? Ebben segít a Digitális Módszertár, amelybe a nyár folyamán új ötleteket és gyakorlatokat várnak.

Elindult az europass.eu oldal, amely számos szolgáltatással várja az álláskeresőket, tanulni vágyókat, munkáltatókat, tanárokat, oktatási intézményeket és karriertanácsadókat. A digitális platform nemcsak az önéletrajzírásban, hanem az álláskeresésben és a tudatos karrierépítésben is segíti a felhasználókat. Ezzel együtt modernebb megjelenést kapott az Europass önéletrajz is, amely már 15 éve van jelen Európában.

Szakmai felkészülés a digitális oktatásra, az iskolai lemorzsolódás csökkentése, távsegítség az idősgondozásban, önkéntesek bevonása a szociális intézmények mindennapjaiba. Néhány nívódíjas téma a köznevelés, a szakképzés, a felnőtt tanulás és az ifjúsági munka területéről, amelyek jól mutatják, hogy az Erasmus+ projektekben végzett munka hasznos tudást és kézzelfogható segítséget jelenthet a mindennapokban, bárki számára.

„Az önkéntesek nemzetközi napja kiváló alkalmat teremt arra, hogy felhívjuk a figyelmet az önkéntesség és a szolidaritás fontosságára” – hangzott el a Tempus Közalapítvány csütörtöki rendezvényén. A Solidarity:ON című konferencián bemutatták az Európai Szolidaritási Testület program pályázattípusait és eredményeit, emellett lehetőséget biztosítottak arra, hogy az uniós programban részt vevő szervezetek, egyesületek, valamint az önkéntesség iránt nyitott fiatalok találkozzanak és tapasztalatot cseréljenek.

Európai Nyelvi Díjat kapott két magyar egyetem nyelvtanulást támogató projektje. A BGE és az Eszterházy Károly Egyetem munkatársai november 21-én vették át a díjat Budapesten.

Közel 80 program várja az érdeklődőket október 10-től 12-ig az Erasmus Napokon. Az európai rendezvénysorozathoz idén több mint 40 ország csatlakozott, hazánk pedig bekerült a legtöbb eseményt szervező országok közé. Az Erasmus Napok rendezvényei Budapest mellett 25 vidéki városban zajlanak majd. A szakmai és szórakoztató események az Erasmus+ program sokszínűségére hívják fel a figyelmet.

A felsőoktatási intézményeknek folyamatosan új kihívásoknak kell megfelelniük, különösen igaz ez a nemzetközi versenyképesség vonatkozásában. Mit tehetnek az intézményvezetők, a nemzetközi koordinátorok és az oktatók az egyetemek nemzetköziesítése érdekében? Milyen, mások számára is adaptálható jó gyakorlatokat alakítottak már ki a magyarországi egyetemeken? Hogyan támogatja a felsőoktatási intézmények ilyen irányú tevékenységeit a Campus Mundi program? Többek között ezekről a kérdésekről tanácskoztak a Tempus Közalapítvány június 5-ei szakmai konferenciáján, Budapesten.

Az Európai Unió Erasmus+ programja szinte mindenki számára kínál nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőségeket. Évről évre egyre többen, 2018-ban Magyarországról több mint 22.000-ren kapcsolódtak be a programba. A legkiválóbb magyar koordinálású együttműködéseket Erasmus+ Nívódíjjal tüntette ki a Tempus Közalapítvány.

„Van beleszólásod!” címmel nyolcadik alkalommal ülésezhettek középiskolás diákok az Országházban. A Parlamenti Ifjúsági Nap keretében 300 fiatal tehette fel kérdéseit az EU jövőjével, Magyarország szerepével és az európai választások jelentőségével kapcsolatban – kormánypárti és ellenzéki képviselőknek egyaránt.

Campus Mundi ösztöndíjas fiatalok által készített fényképekből nyílt tárlat Szegeden. A világ legkülönbözőbb pontjain készült fotókon emlékezetes pillanatokat, különleges helyeket és varázslatos színeket örökítettek meg azok a fiatalok, akik hosszabb-rövidebb ideig külföldön tanulhattak a Campus Mundi program támogatásával. A képeket többek között Pécsett, Győrben, Debrecenben és Budapesten is meg lehet majd tekinteni.

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy könnyebben találnak állást, és jobban is keresnek azok a fiatalok, akik részt vettek valamilyen nemzetközi ösztöndíjprogramban. Többek között ezért érdemes már a továbbtanulás tervezésekor gondolni a külföldi tapasztalatszerzésre. Az Educatio kiállításon az egyetemistaként elérhető nemzetközi ösztöndíjakról, szakmai gyakorlatokról, rövid tanulmányutakról és önkéntes lehetőségekről is tájékozódhatnak az érdeklődők a Tempus Közalapítvány standjánál.