Erasmus ösztöndíj hallgatóknak

  Erasmus+ tanárok

  Erasmus+ Ifjúság és Eurodesk

  Európai Ifjúsági Portál

  100újélmény

  Campus Mundi ösztöndíjak

  Europass Magyarország

  Európa a polgárokért program

  A tanulás jövője

  Study in Hungary

  ErasmusPlus_HU

  Campus Mundi


Történetek

Fedezd fel ösztöndíjas hallgatók történeteit a világ minden tájáról!

  

Campus HungaryCampus MundiCeepusErasmus+Magyar Állami Eötvös ÖsztöndíjSzakmai gyakorlatÁllamközi ösztöndíjak

Pályázó kérdései a volt ösztöndíjashoz – A diploma utáni Erasmus+ szakmai gyakorlatról

A diploma utáni Erasmus+ szakmai gyakorlat egy igazán rugalmas lehetőség azoknak a hallgatóknak, akik nemzetközi tapasztalatot szereznének végzés után, még a nagybetűs élet előtt. De a pályázni készülő hallgatókban felmerülhetnek kérdések ezzel a mobilitási formával kapcsolatban, melyeket az tud a legjobban megválaszolni, aki már megtapasztalta. A kérdéseket ezúttal Nagy Zsófia, a METU pályázás előtt álló hallgatója tette fel, a válaszokat Bajnay Flóra, volt ösztöndíjas adta.

Elolvasom

Nem érdemes sokat hezitálni, neki kell indulni!

Radnóti Márk története tökéletes példája annak, hogy egy külföldön töltött Erasmus+ időszakról hazatérve, mennyire felgyorsulhatnak itthon a történések: a kint elkezdett projektmunkájából szakdolgozat született, majd egy saját vállalkozás ötlete, mindemellett megnyerte a Knorr-Bremse budapesti pályázatát is. Sikerei a 2019-es tavaszi szemeszterhez vezethetők vissza, amikor megkezdte ösztöndíjas félévét a belga Thomas More University-n.

Elolvasom

A hely, ami Mozartnak is kedves volt

„Az új környezet már önmagában is egy hatalmas motiváló erő, ami új lendületet adhat a tanulmányoknak.” – vélekedett András, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója, és az előző szemesztert Salzburgban töltötte Campus Mundi ösztöndíjjal.

Elolvasom

Amikor filmet inspirál az Erasmus+

Hogyan lesz egy egyetemi kurzusra készült projekttervből film? Egy Erasmus+ időszak alatt minden lehetséges. Laky Dóra finnországi féléve alatt filmet készített, amit az ösztöndíjas élményei ihlettek. Azóta már többször forgatott hazai és finn csoporttársaival, munkáikat pedig rendre bemutatják a Budapesti Finn Filmnapokon is.

Elolvasom

Dánia, a kerékpárosok álma

Az ország, mely a legtöbb esetben “bezzeg” precedensként és a jólét megvalósulásának de facto-jaként kerül szóba, kivált a fiatalok körében. Dániának nem csupán a munkavállaló tömegek, de az egyetemista ifjúság szemében is rendkívül pozitív a megítélése. Nem csoda, hiszen az államilag támogatott oktatás, a messze földön híres edukációs módszerek, valamint a megszámlálhatatlan mennyiségű diákkedvezmény, ösztöndíj és képzések széles tárháza várja az érdeklődő hallgatókat belföldről és külföldről egyaránt.

Elolvasom

Szerelemben a hegyekkel

Borbála tanító szakos hallgatóként az osztrák hegyekben töltötte Campus Mundi ösztöndíjas időszakát, ezzel teljesülhetett a nagy álma. A kint szerzett új élmények és a nemzetközi barátságok pedig még nagyobb álmokat inspiráltak.

Elolvasom

„Az Erasmus óta már nemcsak magyarnak vallom magam, hanem európainak is”

Vona Viktória a hollandiai Erasmus ösztöndíjas időszaka alatt nemcsak a precíziós gazdálkodással ismerkedett meg, hanem a férjével is. Dronteni szakmai gyakorlati helyén teljes állást ajánlottak neki, így 9 évig élt külföldön családjával, hazatérése után pedig a kint szerzett tudását kamatoztatva saját vállalkozásba kezdett.

Elolvasom

A Professzor Úr inspirálta életem egyik legjobb döntését

Dr. Fehér Istvánnal, a Szent István Egyetem emeritus professzorával és Parizán Annával, vidékfejlesztési szakértővel készült interjúból kiderül, hogy egy oktató, aki fontosnak tartja a nemzetközi mobilitást, miként tudja hallgatóit motiválni, hogy éljenek az Erasmus+ program kínálta lehetőségekkel. Anna 2006-ban végzett az egyetemen gazdasági agrármérnök, vidékfejlesztési szakirányon, Erasmusra a Professzor Úr biztatására pályázott, mely olyan szemléletformáló hatást gyakorolt rá, hogy azóta is lelkesen vállal el hosszabb kiküldetéseket karrierjében.

Elolvasom

Erasmus+ ösztöndíjasból egy sikeres vállalkozás társalapítója

Koniorczyk Borbála, a Hosszúlépés. Járunk? társalapítója és ügyvezetője kétszer is volt Erasmusos: először egy évet tanult Párizsban, majd szakmai gyakorlatának helyéül Londont választotta. „Első éves koromtól mindig ott volt a fejemben, hogy szeretném megcsinálni”- válaszolta a kérdésre, hogy mi motiválta a pályázáskor. Az ELTE TÁTK-n végezte el a nemzetközi tanulmányok alapszakot, mesterszakon pedig (már a külföldi Erasmus+ év hatására) Londonban, a UCL-en hallgatott urbanisztikát.

Elolvasom

Ösztöndíjjal a szomszédban

Angéla nem utazott messzire azért, hogy megtapasztalja, milyen egy szemesztert külföldön tanulni. Graz-ot választotta úticéljául, nem csak azért, hogy ne kerüljön túl messze szeretteitől, hanem azért is, mert a választott egyetemen kiemelkedő volt a fordító-tolmács képzés.

Elolvasom

Vedd fel szokásaikat - Egy Erasmus+ ösztöndíj margójára

Amikor ismeretlen helyen, új emberek előtt bemutatkozom, a félhivatalos információk között elhangzik, hogy van egy gyerekünk. Gyerkőc? Leányzó? Soha nem hivatkozok így rá, hiszen elmúlt 20 éves. Sokkal inkább fiatal nő. Elfogult vagyok persze, igazán klassz apa-lánya kapcsolat a miénk. A fiatal nőt így mindig megtoldom néhány ehhez méltó jelzővel, úgy mint ön- és céltudatos, önálló, talpraesett.

Elolvasom

A szlovák nyelv, ami végigkísérte az életem

Nyelvkurzus anyanyelvi környezetben, életre szóló grúz barátok, ráadásul még a pályázati folyamat is egyszerű? Lilla már többször megtapasztalta mindezt a CEEPUS programmal Szlovákiában. Most a Besztercebányán és Pozsonyban töltött ösztöndíjas élményeiről mesélt nekünk.

Elolvasom

Elzász varázsa

Mariann nem először járt már turistakánt a számára legkedvesebb vidéken, most azonban Campus Mundi ösztöndíjjal tért vissza, hogy felfedezze szakmája határtalan lehetőségeit.

Elolvasom

Kávé, szerelem, Erasmus

Emese és Mario kilenc éve ismerkedett meg Magyarországon, amikor a spanyol fiú Erasmus ösztöndíjas évét töltötte Budapesten. Ezt követően Emese szintén Erasmus hallgatóként utazott Madridba a fiúhoz, majd együtt járták be Portugáliát, Új-Zélandot és Ázsiát. Utazásaik során nemzetközi szakemberektől sajátították el a barista szakmát, hogy végül Budapest belvárosában indítsák el közös üzletüket, a Dorado-t. Erasmusos élményeikről, utazásaikról és a kávézóig vezető útról beszélgettünk.

Elolvasom

Egy olyan lehetőséget kaptam, ami teljesen megváltoztatta az életemet

Paolo 2004-ben került Budapestre, az akkori Leonardo ösztöndíjprogram támogatásával. (Az Erasmus+ programot megelőzően, a Leonado biztosított lehetőséget külföldi szakmai gyakorlatok megvalósítására.) Azóta eltelt 15 év, és ma családi vállalkozás keretében az egyik legnagyszerűbb fővárosi pizzériát, a Pizzicát vezeti.

Elolvasom

Spirituális vándorúton Mongóliában

Bán Kornélia jelenleg az ELTE BTK Mongolisztika doktori program első éves doktorandusza. Disszertációjának témája Mongólia lovaskultúrája. Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás keretében 2017 őszén végzős mesterhallgatóként utazott ki Mongóliába, a Mongol Állami Egyetemre.

Elolvasom

Szenvedélye a repülés, hivatása a tanítás

Vitorlázórepülő és ultralight pilóta, angol-francia tanári szakon tanul és Erasmus+ ösztöndíjas. Horváth Hanna Franciaországban töltött egy szemesztert, a la-roche-sur-yon-i egyetemen. De hogyan lehet összeegyeztetni a repülős karriert fél év távolléttel? Többek között erről, valamint Erasmus+ élményeiről is beszélgettünk.

Elolvasom

Canterbury mesék

Barna Zsombor 2016-ban Erasmus+ ösztöndíj segítségével tanult színészetet Canterbury­-ben, Angliában. Zsombor nagyon elhivatott a szakmájával kapcsolatban, fontosnak tartja, hogy egy színész minél sokoldalúbb legyen, amit részben külföldi tapasztalatai segítenek.

Elolvasom

„Egy családi vállalkozás csak profitálhat az Erasmus+ ösztöndíjból”

Erasmus Németországban, majd Erasmus Mundus Franciaországban és Portugáliában. Ezeken a helyeken gyűjtött tapasztalatokat ösztöndíjjal az ismert borász, ifj. Dúzsi Tamás, aki mára a fél világot bejárta, hogy minél többen ismerhessék meg a szekszárdi borvidék és a Dúzsi borászat különlegességeit. Most Vele, és édesanyjával, Dúzsiné Patai Ilonával beszélgettünk arról, hogyan élték meg Tamás utazásait, és mit nyert mindebből a családi vállalkozás.

Elolvasom

Nekem mindent az jelent, hogy európai vagyok

Szalai Dániel Novogen c. projektjének középpontjában egy különleges csirkefajta áll, amelyet arra a célra tenyésztettek ki, hogy tojásaiból különböző gyógyszeripari termékeket készítsenek ember-, illetve állatgyógyászati célokra. A Budapest Parkban találkoztunk vele, ahol a Capa Központ kihelyezett kiállításán tekinthetjük meg fotóit. Éppen itthon van, de pár nap múlva utazik is vissza Bécsbe, befejezni a diplomamunkáját. Erasmus+ ösztöndíjas élményeiről kérdeztük.

Elolvasom

Politológiától a Zsolnay aukciókig

Kelen Anna 2009-ben még politológia szakról jelentkezett Finnországba Erasmus ösztöndíjra. Hazatérése után teljes fordulatot vett az élete. Karriert váltott, és mára az egyik legnevesebb budapesti aukciósház, a Virág Judit Galéria munkatársa. Most a Finnországban szerzett élményeiről, tapasztalatairól, valamint a karrierváltás okairól mesélt nekünk.

Elolvasom

Sellők, rinocéroszok és egy Erasmus szemeszter Portugáliában

A Sellők és Rinocéroszok elsöprő sikereket ért el a nemzetközi animációs fesztiválokon. A film alkotójával, Traub Viktóriával beszélgettünk, aki 2004-ben Portugáliában tanult Erasmus ösztöndíjjal. Nemcsak ott szerzett élményeiről és tapasztalatairól, de a magyar animáció helyzetéről és díjnyertes rövidfilmjéről is mesélt nekünk.

Elolvasom

"Ha menni akar, engedjék el bátran!" - Mobilitás szülői szemmel

Mi miatt aggódik a fiatal, és mi miatt a szülő egy külföldi ösztöndíjas időszak előtt? Hogyan élik meg a távollétet és a hirtelen kapott szabadságot? És mik azok a trükkök, amik átsegítik őket a nehéz pillanatokon? Többek között ezekről mesélt szüleivel együtt Somody Zoltán, aki egy padovai és egy lisszaboni Erasmus+ ösztöndíjas szemesztert tudhat maga mögött.

Elolvasom

Ez az én utam!

Anna doktori kutatásának egyik célterülete Ruanda. A Campus Mundi segítségével az afrikai országban töltött idő tanulmányai mellett szakmai kapcsolataira is jó hatással volt.

Elolvasom

„Nincsenek végzetes döntések, csak kihagyott lehetőségek”

Megyeri Mirtill 2009-ben Skóciában töltötte az Erasmus ösztöndíjas időszakát. Többek között az ottani benyomásoknak is köszönhető, hogy egy újgenerációs álláshirdetési startup, a Zyntern.com társalapítója lett. 2018-ban a Forbes 30/30 sikeres magyar fiatalja közé választották. Az Erasmusos élményein túl mesélt nekünk a hazai és külföldi szakmai gyakorlatok munkaerőpiaci helyzetéről, valamint arról, hogyan motiválták az Egyesült Királyságban tapasztaltak arra, hogy HR területtel foglalkozzon.

Elolvasom

Hogyan lettem a VNUK reklámarca?

Márton felfedezte Ázsiát vietnami Campus Mundi féléve alatt. Az egyetem mellett dolgozott, életre szóló kapcsolatokat és élményeket szerzett, valamint nemzetközi tudományos kutatást végzett.

Elolvasom

24 óra alatt 4 évszak

Boglárka, Campus Mundi részképzése alatt, nem csak Írország legmagasabb hegyével, de az ír akcentussal is megküzdött és győzött.

Elolvasom

Új dimenziók a török-algír kapcsolatok kutatásában

Dániel az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza, Algériába juthatott el a Campus Mundi ösztöndíjjal. A rövid tanulmányút során kutatási témájának olyan új dimenzióját találta meg, amelyre Budapestről nem nyílt volna lehetősége.

Elolvasom

Toulouse, a második otthonom

Emese Campus Mundi ösztöndíjjal tanult a dél-franciaországi városban. Beszámolójában életéről, megpróbáltatásairól és felejthetetlen élményeiről ír.

Elolvasom

Ipari terméktervezőként lengyel barátainknál

Miután lezárták az egyetemen (Soproni Egyetem) a 6. félévem is, már pakolhattam a lengyel utazásomra. Fejlődni akartam, látni külföldön az ipart, megismerni mivel jobb kint, milyen teljesen egyedül boldogulni, új kapcsolatokat létrehozni. Ahogy az egyik kinti mentorom (hozzáteszem az egyik legkedvesebb és lelkesebb ember, akivel valaha találkoztam) fogalmazott, akklimatizálódtam.

Elolvasom

Innovatív oktatás Dániában

Dóra Dániában töltötte Campus Mundi részképzését. Olyan új tanulási és oktatási módszerekkel ismerkedett meg, melyek itthoni tanulmányai során is inspirálták.

Elolvasom

Kristálytani konferencia Oviedoban

Zsófia doktori kutatásának eredményeit prezentálta Spanyolországban az Európai Krisztallográfiai Társaság éves találkozóján. A rövid tanulmányút során olyan új irányzatokat és technikákat ismert meg, melyeket saját kutatásának fejlesztésére is fel tud használni.

Elolvasom

Kihozni a legtöbbet egy hét berlini kutatásból

Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelemtudományi doktorandusz hallgatója, nemrég jött haza Berlinből, ahol egy hétig a Green Memory Archive levéltárban kutatott. A disszertációhoz szükséges hasznos anyagok gyűjtése mellett jutott ideje találkozni a régi barátokkal, meccset nézni 75 ezer emberrel és vasárnap reggel ellátogatni a piacra.

Elolvasom

Érsebészeti konferencia Valenciában

Miklós Campus Mundi ösztöndíjjal vett részt az Európai Érsebészeti Társaság éves konferenciáján Spanyolországban, ahol megismerkedett a legújabb érsebészeti diagnosztikus és terápiás módszerekkel.

Elolvasom

A nyár, amikor lekerült pár hely a bakancslistámról

Martina, a Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus-vendéglátás szakos tanulója, 2018 nyarát Minnesota alighanem legközkedveltebb szállodájában, a Grand View Lodgeban tölthette. A Campus Mundi ösztöndíj megpályázásával élete eddigi legjobb nyarában volt része, hiszen szakmai fejlődése mellett bakancslistájáról is kihúzhatott jó pár élményt és helyszínt.

Elolvasom

Munka, nyelvtanulás, sport Barcelonában

Ticián Campus Mundi szakmai gyakorlatát töltötte Barcelonában. Komfortzónájából kimozdulva is képes volt megteremteni magának az otthonos életrézrést miközben szakmailag és emberileg is fejlődött.

Elolvasom

Sétálva felfedezni Bilbaót

Annamária a Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatója spanyol féléve során utazott, barátkozott, megtanult spanyolul és kinyílt előtte a világ.

Elolvasom

Idegtudomány Barcelonában

Bence a Barcelonai Egyetem Idegtudományi intézeténél töltött el egy hónapot, ahol doktori tanulmányainak keretében végzett kutatást.

Elolvasom

Valóra vált álom - tajvani ösztöndíj

Dávid Tajvanon töltött féléve során sok barátot szerzett, a velük együtt felfedezett utazások alkalmával pedig felejthetetlen élményekkel lett gazdagabb. Az izgalmas kalandok megélése mellett a tajvani egyetemi környezetben megtapasztalt különbségek személyesen és szakmailag is hatottak Dávidra.

Elolvasom

Fél év spanyol álom - szakmai gyakorlat Madridban

Zsófi minimális spanyol nyelvtudással vágott neki szakmai gyakorlatának Spanyolországban. Munkájáról, kinti élményeiről és legyőzött akadályairól mesél beszámolójában - mindezeket kiegészítve néhány hasznos tanáccsal.

Elolvasom

Gute Stube és design órák - Köln, ahol repül az idő

Lilla Campus Mundi ösztöndíjjal tanult Kölnben, az International School of Design-on, ahol rengeteg gyakorlati tapasztalatot szerzett. A közös projekteken való munka alkalmával egy nagyon jó közösség részéve vált, akikkel szakmailag is fejlődni tudtak.

Elolvasom

Mezőgazdasági tech-cég az 1000 domb országában

Eszternek az Európán kívüli világ felfedezésében India után Afrika volt a következő állomása, ahol egy mezőgazdasági startup cégnél kamatoztathatta pénzügyi ismereteit és ismerhetett meg egy teljesen másik kultúrát. A Ruandában töltött nyáron kiderült például az is, hogy Afrikában még az idő is máshogy telik...

Elolvasom

Erasmus+ a „szomszédoknál”

Ha az Erasmus+ ösztöndíjra gondolunk, legtöbbször távoli célpontok lebegnek a szemeink előtt. Pedig nem feltétlenül kell átutazni a világot az Erasmus élményért! Szczuka Bori mesterszakos szociológus hallgatóként töltött egy szemesztert a szlovén fővárosban, a Ljubljanai Egyetemen két csoporttársával együtt. Az ott szerzett élményeiről és tapasztalatairól mesélt nekünk.

Elolvasom

Duplán Prága Államközi Ösztöndíjjal  

Külföldi nyári egyetem, tanulmányi félév, teljes képzés vagy kutatás. Talán sokan nem is tudják, de ezek mind elérhetőek Államközi Ösztöndíjakkal. Szabó Zsófi ebből kettőt egy lendülettel meg is pályázott, így anyanyelvi környezetben, Prágában folytathatta cseh nyelvi tanulmányait.

Elolvasom

3 hét labormunka Angliában

Annamária harmadéves PhD hallgató a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Orvostudományi Doktori Iskola képzésén. A Campus Mundi ösztöndíj révén 3 hetet töltött a Birminghami Egyetemen kutatás céljából, melynek eredményeit a doktori disszertációjában is fel fogja használni.

Elolvasom

Liege - Élet a kisvárosi kot-ban, Belgiumban

Dorottya főként a francia nyelvtudását szerette volna fejleszteni az ösztöndíjas időszak alatt, emellett színvonalas oktatásban is részesült. Kinti tanulmányi féléves tapasztalatait osztotta most meg velünk.

Elolvasom

ErasMustra - Campus Mundi módra

Orvosi esetismertetés gyakorlatok Münchenben - amitől igazán megérted a tananyagot! Vivien a Campus Mundi segítségével életreszóló tapasztalatokat gyűjtött, barátokat szerzett a világ minden tájáról - kikérdeztük őt élményeiről.

Elolvasom

Capoeira az iskolaudvaron, elektronmikroszkóp a laborban

Jordán Viktóriát egészen Brazíliáig repítette a Campus Mundi szakmai gyakorlat. Anyanyelvi környezetben tanult portugálul, olyan új labortechnikákat sajátított el, amikre itthon nem lett volna lehetősége és új barátságokat szerzett a világ másik feléről.

Elolvasom

London békés, művészi oldalán

Fanni design- és művészetelmélet szakos hallgatóként a londoni Kingston University egyetemen töltött el egy félévet. A lenyűgöző parkok, a pezsgő kulturális élet mellett az oktatók és tanárok nyitottsága tette a kint töltött időszakot emlékezetessé.

Elolvasom

Az igazi Kaliforniai álom

Egy félév Los Angelesben egy amerikai top egyetemen, hétvége Las Vegasban, tavaszi szünet Mexikóban, szörfözés Californiában– nem, ez nem álom, ez Anna elmúlt féléve Campus Mundi ösztöndíjasként.

Elolvasom

Felejthetetlen alapszakos szemeszter Los Angelesben

Evelin harmadéves pénzügy-számvitel szakos hallgatóként a los angelesi University of Southern California (USC) egyetemen töltött el egy félévet, amely időszak alatt nemcsak szakmailag fejlődött nagyon sokat, hanem számos felejthetetlen élményben is része volt.

Elolvasom

BENVENUTI IN UNGHERIA - olasz fiatalok a budapesti Olasz Kultúrintézetben

Domitilla, Elena, Francesca, Giorgia, Michele - csak úgy pörög az olasz egyetemisták nyelve, ahogy a szakmai gyakorlatukról, magyarországi tapasztalataikról mesélnek. Öt fiatal, akik mindannyian a budapesti Olasz Intézetben kötöttek ki: szakmai gyakorlatot vagy éppen itteni Erasmusos félévük mellett önkéntes tevékenységet végezni.

Elolvasom

Természet – költészet – ember. Biopoétikai kutatások Berlinben

Hogyan fér meg egymás mellett a biológia és a költészet? Pataky Adrienn erre kereste a választ kutatásában, melyet a német fővárosba helyezett át a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjnak köszönhetően. Témájához Berlin legrégebbi könyvtárában gyűjtött szakirodalmat, miközben megtapasztalta, milyen pár hónapig külföldön élni.

Elolvasom

A Don barlangjában

Az Erasmus utolsó előtti hete februárban. „Srácok! Tom míg hazalátogat Ausztriába, itt hagyja nekünk a kocsiját… itt az idő egy kis utazáshoz!” Jelezte Anna a társaságnak. Azonnal összedugtuk fejünket, és a kupaktanács meghozta a döntést: északra megyünk Milazzóba, ahonnan látni az Éoli-szigetek rejtélyes árnyékait, és felderíthetjük a sziget ezen oldalát. Sőt! Miközben odatartunk, megnézzük a híres (Keresztapa c. filmből ismert) Vitelli bárt Savocában.

Elolvasom

Utrechti sűrített levegő

Kemény szemeszter volt és nagyon szép. De a hazautazás előtti napon minden sűrítve megtörtént, amiért érdemes volt Utrechtben töltenem egy félévet. Sikerült mindenkivel találkoznom, mindenkitől elbúcsúznom, akivel különféle véletlenszerű módokon megismerkedtem. Mindegyik találkozás mintapéldája volt a híres holland nyitottságnak, amit sokszor kritikaként rónak fel: “jó, jó, de nem megy egy bizonyos mélység alá”. Lehet, hogy nem, de egy ilyen 'felszínen' bármikor szívesen úszkál az ember...

Elolvasom

Hogy milyen az első nap Erasmuson?

Ültem a repülőn és bámultam ki a kusza fényfoltokra, közben az agyam akaratlanul is, folyamatosan azokat a kérdéseket tette fel, hogy most ezt miért kellett? Nem volt otthon jó? Éjjel érkeztem egy eddig nem látott, kissé kaotikus, izzasztóan meleg és laza közlekedésű fővárosba: Athénba.

Elolvasom

18 kilométer vérnyomás

Aki szereti a kávét, annak Olaszországba kell utaznia. Aki imádja, annak Torinóba. A végtelen hosszú árkádokban rengeteg kiváló kávézó várja az ínyenceket. Ugyanakkor az olaszok bárkivel bárhol elbeszélgetnek másfél órát… legyen szó legjobb barátjukról, vagy a nyelvet alig beszélő idegenről.

Elolvasom

Papagájlesen Peruban

Természetes élőhelyükön, az amazóniai esőerdőben tanulmányozhatta kedvenc állatait Bővíz Marcell biológushallgató. Úgy hangzik, mint egy álom? Eredetileg az is volt, de egy Campus Mundi szakmai gyakorlatnak köszönhetően valósággá vált.

Elolvasom

„Győzd le a félelmed és vágj bele!”

Terdik Éva a Debreceni Egyetem hallgatójaként töltött egy félévet Jaén városában, Dél-Spanyolországban, ahol elmélyedhetett a spanyol kultúrában és közben barátságokat kötött a világ minden tájáról érkezett ösztöndíjasokkal.

Elolvasom

Környezetváltozás és új nézőpontok

Boglárka Hollandiában töltötte Campus Mundi félévét. A Groningenben töltött 5 hónap alatt sikerült kikerülnie az alkotói válságból és tovább tudott haladni kutatásával. Pihenésképpen pedig megismerkedett egy másik kultúrával és sok új emberrel.

Elolvasom

Svájc és a tömegspektrometria

Rita a Campus Mundi segítségével térhetett vissza Svájcba, hogy folytassa kutatásait, immáron doktorandusz hallgatóként. Az egy hónapig tartó tanulmányút magánéleti szempontból is fontos tapasztalat volt.

Elolvasom

Kreatív szabadság az U.S.A.-ban

Veronika design- és művészetelméletet hallgat a MOME-n, előző félévét pedig a Campus Mundi segítségével az USA-ban töltötte. Ez alatt az időszak alatt New Jersey-be járt egyetemre, lakása és munkahelye pedig New Yorkban volt.

Elolvasom

Az én életemben örök nyomot hagyott - szakmai gyakorlat Svédországban

Pece Veronika vagyok, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi karának végzős anyagmérnök hallgatója. A január végétől húsvétig terjedő időszakot Svédország legészakibb megyéjének egy kis városkájában, Piteåban volt lehetőségem eltölteni Campus Mundi ösztöndíjasként, ugyanis szakdolgozatom témája az ottani kutatóintézethez kötődik.

Elolvasom

Intergenerációs mobilitás - terepszemle

Ádám többször járt már kint Romániában Campus Mundi ösztöndíjjal, gyakorlott pályázó, nem volt már neki teljesen idegen a közeg. Ezúttal a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen eltöltött rövid tanulmányutjáról mesélt nekünk.

Elolvasom

Campus Mundi reloaded

Ismétlés a tudás anyja, Campus Mundival még inkább! Csilip Andrea harmadszor vette igénybe az ösztöndíj nyújtotta lehetőségéket. Most rövid tanulmányútja során szerzett tapasztalatait osztja meg.

Elolvasom

Pozsgás ékszerek a fenntarthatóságért

Dénes Barbara Londonban tanult Erasmus programmal. Ott szerzett élményei terelték abba az irányba, hogy mára saját márkát épített fel magának. A PLANTETHICS termékekkel nyakláncokba zárt páfrányokkal és játék dinoszauruszokba ültetett pozsgásokkal érzékenyíti vásárlóit a fenntarthatóság és a bioetika jegyében.

Elolvasom

Tánccal a bűnözés ellen, Kolumbiában

Londontól Ohióig többféle ösztöndíjjal tanult és kutatott már Szemessy Kinga táncos-koreográfus, aki Campus Mundi szakmai gyakorlat keretében legutóbb Kolumbiában önkénteskedett egy civil szervezetnél. Borzasztó körülmények között élő gyerekekkel foglalkozott egy olyan helyen, ahol a bűnözés a mindennapok része.

Elolvasom

Banglades 25

Bendegúz 25 napot töltött Bangladesben Campus Mundi ösztöndíjjal. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Doktori Program hallgatója Bangladesbe, a Dhakai Egyetem Katasztrófatudományi Tanszékére utazott.

Elolvasom

Bonsai-ok és kémcsövek

Tökéletes harmóniában telt Kiss Lola Virág két hónapos szakmai gyakorlata Japánban. A Szent István Egyetem PhD hallgatója doktori kutatásait végezte, miközben elvarázsolta a távol-keleti szigetország kultúrája, természeti szépsége és gasztronómiája.

Elolvasom

A Campus Mundiban nincs határ – Atomkutatóként Argentínában

Babcsány Boglárka reaktorfizikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktorandusza és oktatója. A Campus Mundi program támogatásával egy hónapos tanulmányútra mehetett Argentínába, ahol segítséget kapott a doktori kutatásához, és meglátogatta a világ egyik legkülönlegesebb jégmezőjét is.

Elolvasom

Kutatás Izmirben

Andrea 2 hónapos Campus Mundi szakmai gyakorlatát töltötte a törökországi Izmirben, melyen tapasztalatairól egy villáminterjúban faggattuk ki

Elolvasom

Pozitívan Dániában

Dózsa Lili a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott Koppenhágába. A Copenhagen Business School hallgatóival töltött szemeszteréről mesél nekünk.

Elolvasom

A tanárok kollégaként kezeltek minket

Ifj. Dúzsi Tamás szekszárdi borász az Erasmus+ program támogatásával tanult Németországban, később eljutott Franciaországba és Portugáliába is, és sok olyan embert ismerhetett meg, akik munkájában inspirálták.

Elolvasom

Sebészeti gyakorlat Buffalo-ban

Hatodéves kötelező gyakorlataimból három hónapot az Amerikai Egyesült Államokban, Buffalo-ban töltöttem, a Hungarian Medical Association of America (HMAA) nevű szervezetnél.

Elolvasom

Így maxolták ki a ösztöndíjukat az Erasmus+ 30 arcai

Felejthetetlen élmények, jól kamatoztatható tudás, életre szóló kapcsolatok. Ezekről meséltek az Erasmus+30 Szabadegyetem előadói, akik között volt startup vállalkozó, televíziós műsorvezető és ifjúsági olimpiai bajnok is. Volt, akinek új irányt vett az élete, másnak az Erasmus indította be a karrierjét, és volt, aki a külföldi ösztöndíja alatt jött rá, hogy képes megvalósítani az álmait.

Elolvasom

Új perspektíva a sikeres szakdolgozathoz

Angyal Zsuzsanna a CEEPUS ösztöndíj rövid távú hallgatói mobilitás programját kihasználva Besztercebányára ment. Utolsó éves hallgatóként sokan nem mernek nekivágni az új kalandnak és inkább a szakdolgozatuk megírására koncentrálnak. Azonban Zsuzsinak pont ez a merész lépés hozta meg a legkedvezőbb befejezést!

Elolvasom

Freemoverként Zágrábban

Előfordulhat, hogy az egyetemünk nem rendelkezik kiépített CEEPUS hálózattal abban az országban, ahová pályáznánk. Mit tehetünk ilyenkor? Juhász Benjámin négy hónapot töltött Zágrábban freemoverként.

Elolvasom

Broméliák, békák, Brazília

Vörös Judit a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, 2015-ben három hónapot töltött Dél-Amerikában, a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjjal. Munkájáról és tapasztalatairól kérdeztük.

Elolvasom

Egy új világ nyílt ki számomra

Olaszországban tanult, sok időt tölt Franciaországban, és hamarosan az Egyesült Államokban fog debütálni. Valóban multikulturális életet él Baráth Emőke, a Magyar Állami Operaház szólistája, aki többek között az Erasmus programnak is sokat köszönhet.

Elolvasom

Exploration Rebirth Adventure Studentship Magnificence University Start

Ennyi. Kész. Vége. Slussz-passz. Két hete még imádott Paviám dómjának lépcsőin üldögéltem olasz borocskámat szorongatva, most pedig az ágyamban ülök a laptopommal az ölemben és próbálom visszaidézni a megannyi emléket, amit életem legcsodásabb öt hónapja alatt éltem át. Nem könnyű mindezt szavakba önteni, szerintem erre nincsenek is megfelelő szavak, ezeket az élményeket át kell élni. És hogy mi minden történt ez alatt az idő alatt? Minden. De kezdjük az elején...

Elolvasom

Utazás kívül-belül

Felejthetetlen élmények, új barátok, szakmai fejlődés, önállóság, nyelvtanulás, kalandos utazások. Íme, néhány nagyszerű dolog, amellyel az Erasmus együtt jár, és amely – nagyon helyesen – arra ösztönözhet minket, hogy kezünkbe vegyük a jelentkezési lapot. Lisszaboni félévem során a fentiek közül egyikben sem volt hiány. A leghálásabb mégis azért a nehezen megfogható, valahol legbelül lezajló folyamatért vagyok, aminek a végére egy nyitottabb, motiváltabb és boldogabb ember lettem, tele új álmokkal és célokkal. Mert ez a folyamat nem egy hónapodat vagy félévedet fogja teljesebbé tenni, hanem az egész életedet.

Elolvasom

ERASMUS: külföld, ösztöndíj, élmény

A külföldi tanulásra a német nyelv szeretete, valamint a mérnöki ismeretek elmélyítése ösztönzött, és 2012-ben sikeresen pályáztam az Erasmus ösztöndíjra a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának hallgatójaként.

Elolvasom

Egész életemben profitálok belőle

Laposa Zsófia családja sikeres badacsonyi borvállalkozásából borászként veszi ki a részét, amiben sokat segít neki a szakma őshazáinak számító Franciaországban és Spanyolországban eltöltött ösztöndíjas időszak. A kinti tanulságokról és a tudatos választás fontosságáról beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan készüljünk fel egy hosszú tanulmányi útra? Több rövid úttal!

Én nem Erasmus, hanem Campus Hungary ösztöndíjjal voltam külföldön két alkalommal, rövidebb időre. Ezeknek az utazásoknak köszönhetően rájöttem, hogy szeretek utazni, szeretek külföldön lenni és ez a két rövidebb utazás adott bátorságot ahhoz, hogy rákészüljek egy hosszabb, majdnem féléves, jövő ősszel esedékes szakmai-kutató útra.

Elolvasom

Mi marad az Erasmus után?

Néhány hónap az életünkből nem tűnik olyan soknak. Még úgy sem, hogy a meglévő 22 évemhez viszonyítom, hát még ha valaki 60 évesen mondja ugyanezt. De amikor az Erasmusról beszélünk, olyan mintha egy egész élet lenne. Hiszen nem az a lényeg, hogy mennyi idő volt, hanem hogy mennyi minden változott az alatt az idő alatt. Elsősorban a környezetünk, és vele együtt minden más. Miután hazajövünk, minden jelentéktelennek tűnő apróság a kinti életünkből egy kapoccsá válik. Kapoccsá ahhoz az életünkhöz, amit annyira, de annyira imádtunk. És hogy mik ezek a kapcsok?

Elolvasom

Mindenki mindenkiért

Anna, Kristóf és András beszámolója után úgy döntöttem, hogy egy komolyabb hangvételű írással folytatom a sort. Ahogy azt már előbb említett társaim leírták, az ERASMUS móka és kacagás, tanulás és tapasztalás. Én pedig azt mondom, a legfőbb erénye az, hogy eloszlat minden sztereotípiát.

Elolvasom

Nem beszélünk angolul

Mielőtt kimentem volna Leuvenbe, Belgiumba, még nem nyílt meg a világ, de az Erasmus minden várakozásomat felülmúlta. Reklámszöveg? Lehet, de ugyanezt írtam az Erasmus koordinátoromnak a kint létem alatt, és reméltem, hogy tavaszról őszi félévre is lehet szerződést hosszabbítani. Utólag nem bánom, hogy nem lehetett, mert hiába mennék már vissza, a kinti „nagy családom”, a többi Erasmusos diák már szintén másfelé kószál a világban. Figyelem, óriási bölcsesség következik egy huszonhárom éves ex-cserediáktól: Mindegy, hogy melyik országba mész, a legfontosabb, hogy milyen emberekkel vagy.

Elolvasom

HOGYAN UTAZZUNK ERASMUS ALATT?

Az Erasmus amellett, hogy előrelendítette a tanulmányaimat, a karrieremet, bővítette a kapcsolati tőkémet, fejlesztette a nyelvtudásomat és megtanultam főzni, az utazás lehetőségét is megadta számomra. Ex-Erasmus hallgatóként azonban már látom, hogy mi mindent csinálhattam volna jobban, precízebben és megfontoltabban annak érdekében, hogy olcsóbban, gyorsabban és zökkenő mentesebben körbeutazzam Olaszországot.

Elolvasom

Erasmusból a munka világába - szakmai fejlődés külföldi mobilitások által

„Nekem madaram van, nem gyerekem!”- sóhajtott nagyot anyukám néhány hónappal ezelőtt. Hogy miért is gondolja így? Ez egy hosszú történet. Mindig is vonzottak más kultúrák, egyet pedig volt szerencsém különösen közelről megismerni. Középiskolai tanulmányaimat ugyanis a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium olasz-magyar két tannyelvű tagozatán végeztem, ahol testközelből élhettem át a multikulturalitás minden gyönyörét és nehézségét.

Elolvasom

Önismeretből jeles!

Bartakovics Bettina a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának Marketing mesterszakos hallgatója a finnországi Ouluban töltötte Erasmus+ ösztöndíjas tanulmányait. Kalandjairól, önismereti állomásairól vidám és különleges hangvételű blogot írt, melyet hétről hétre megosztottunk az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalon.

Elolvasom

Vonj gyököt a félelmeidből!

Sebők János – a Ferling PR munkatársa – egyetemistaként sokat dilemmázott azon, menjen-e vagy maradjon, de az utazás mellett döntött, és már nagyon bánná, ha másképp határozott volna. Talán ismerősek lehetnek azok a kételyek, amelyeket megfogalmazott...

Elolvasom

Az Erasmus mindannyiunkat összeköt

Csrepka Máté fiatal kora ellenére már jelentős nemzetközi tapasztalatot tudhat maga mögött, hisz több alkalommal tanult és dolgozott külföldön – Európában és azon kívül is. Előbb a Fiatalok Lendületben Programmal nemzetközi tréningeken vett részt, majd egy nyarat töltött kint az USA-ban csapatvezetőként, és persze az Erasmus sem maradhatott ki a repertoárból: egy féléves tanulmányi ösztöndíjat és szakmai gyakorlatot is abszolvált. Egy rövid interjú erejéig portugáliai Erasmus-élményeiről beszélgettünk.

Elolvasom

Mikor az Erasmus a NASA központjáig repít

Pais Gergely 24 éves, negyedéves az ELTE-n, programtervező informatikusnak tanul és éppen szakmai gyakorlatát tölti. Tehát mondhatjuk, hogy éli az egyetemisták átlagos életét. Kivéve, hogy nemrég tért haza a NASA központjából, ahol egyedüli magyarként jelen lehetett az Orion űrhajó kilövésénél. Annak az Orion űrhajónak, ami a NASA reményei szerint a 2030-as években embereket juttathat a Marsra. Interjú arról, hogy az Erasmus életre szóló élménye hogyan segíthet hozzá még több életre szóló élményhez.

Elolvasom

Padovában a legszimpatikusabb a helyiek nyugalma

Kiss András, a Tempus Közalapítvány közönségdíjas Erasmus+ kiküldött tudósítója márciustól július végéig küldi blogjáról hétről hétre a beszámolókat az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalra. A Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakos hallgatója számára Padovában a legszimpatikusabb a helyiek nyugalma.

Elolvasom

A változatosság gyönyörködtet

Hidvégi Mónika a Pannon Egyetem vezetés és szervezés mesterszakán tanul. 2015. második félévét jelenleg Törökországban tölti Erasmus+ ösztöndíjjal. Mónika neve biztosan ismerősen cseng sokak számára, hiszen a Tempus Közalapítvány munkatársai 2015 tavaszán őt választották meg az egyik Erasmus+ kiküldött tudósítónak. Lendületes stílusban fogalmazott, izgalmas, szórakoztató élményei és kalandjai pedig hétről hétre olvashatóak az Erasmus ösztöndíj hallgatóknak Facebook oldalon.

Elolvasom

A gyermeki rácsodálkozó tekintetünket meg kell tartani

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben. A szerelemben. A felnőtté válásban. És a mozikban is, ugyanis 2014. október 30-án debütált a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film. Ennek kapcsán beszélgettünk Reisz Gáborral, aki azon túl, hogy a film rendezője, írója, operatőre, és zeneszerzője egy személyben, Erasmus-múlttal is rendelkezik. Interjú Lisszabonról, tonhalkonzervekről, útkeresésről és jövőbeli tervekről.

Elolvasom

Menni kell és kész

Török Tamás, alias Sárga viking fél évet töltött a Göteborgi Egyetemen. Az ösztöndíjas időszak alatt minden héten tudósított Erasmus facebook oldalunkon, és Hello Sweden! című blogja többek kedvencévé vált.

Elolvasom

A franciák tudnak angolul, és aktívak a közügyek terén

Horváth Dórinak 2013-ban sikerült beteljesítenie egy álmát. Erasmus ösztöndíjjal kijutott Párizsba, ahová gimnazista kora óta vágyott. Európa egyik legjobb politikatudományi iskolájában tanult. Kulturális és gasztronómiai élményeiről az Erasmus ösztöndíjjal Európában facebook oldalon rendszeresen tudósított.

Elolvasom

A szerencse nem jön, ha nem keressük

Bencze Klaudia szerencsésnek tartja magát, amiért volt lehetősége részt venni az Erasmus programban. Életre szóló élményeket és tapasztalatokat szerzett az egyik legrangosabb párizsi egyetemen, ahonnan hazatérve a felsőfokú nyelvvizsgát is sikerült megszereznie.

Elolvasom

Kőszegi házon a világ szeme

2014 elején különleges képeket lehetett látni több online felületen is Béres Attila Hideg-ház néven ismert építészeti alkotásáról, egy skandináv minimál stílusú jegyeket hordozó kőszegi hétvégi házról. Az ingatlanról készített lenyűgöző fotók világhírűvé váltak! Tudtátok, hogy Attila évekkel ezelőtt Erasmus ösztöndíjas volt?

Elolvasom

Egy kicsit elvarázsolja az embert, amikor kint van

Horváth Kitti az Orvostanhallgatók Világszervezetének közegészségügyi igazgatójaként folyamatosan nemzetközi környezetben mozog. 109 ország közel kétmillió diákját képviseli az egyesületben, ahol elsősorban prevencióval foglalkozik. Sokat utazik, sok kultúrát megismert már az öt kontinensen, de orvosi munkáját itthon, Magyarországon szeretné végezni.

Elolvasom

LA VIDA ERASMUS, avagy így lettem kozmopolita

Megjelent az első Erasmus élményekből építkező ifjúsági regény az Underground Kiadó jóvoltából. Szerzője a Budapesti Kommunikációs Főiskola egykori hallgatója, Bognár Anna - alias Ana Bognaro -, aki a könyv megjelenését követő napokban Erfurtba költözött. Többek között ennek a döntésnek az okáról is kérdeztük.

Elolvasom

Barátságok és önismeret

Rétfalvi Flóra egy nemzetközi szervezet, a Young European Leadership alelnöke. Szerinte az emberrel a csodák a komfortzónáján kívül történnek. Ez a csoda számára az Erasmus ösztöndíjjal kezdődött!

Elolvasom

A hárommilliomodik Erasmus hallgató

Az Erasmus programban résztvevők száma elérte a hárommilliót. Ennek megünneplésére az Európai Bizottság minden országból kiválasztott egy-egy diákot – Magyarországon a Corvinus Egyetemen tanuló Nyisalovits Lilla képviseli a hárommilliomodik Erasmus hallgatót. A 25 éves lány Belgiumban vett részt hét hónapos szakmai gyakorlaton.

Elolvasom

Észak-ír akcentussal

Hogy kerül be a BBC rádióstúdiójába egy diák? Erről mesél Csík Réka mozgókép és médiaismeret szakos, valamint pedagógiai értékelés és mérés szakos mesterhallgató.

Elolvasom

Sokkal intenzívebben éltem az életet abban az egy évben

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Erasmus program:az idei tanévben az ösztöndíjas kiutazók száma átlépte a hárommilliót. Az eredmény megünneplésére az Európai Bizottság országonként egy-egy hallgatót választ ki, aki a hárommilliomodik kiutazót képviseli. Ennek apropóján kerestük meg Németh Gergőt, aki néhány évvel ezelőtt kétmilliomodik Erasmus hallgatóként képviselte Magyarországot.

Elolvasom

Kötelezővé tenném az utazást!

El clásico, vamos a la playa, te quiero – néhány spanyol kifejezés, amelyet szinte mindenki ismer. Erasmus ösztöndíjának köszönhetően a 26 éves, szegedi Csonka Nóra ennél sokkal mélyebben is megismerkedhetett a hispánok kultúrájával, miközben új barátokat és felejthetetlen élményeket szerzett.

Elolvasom

A nő kétszer - Berlinbe bele lehet szeretni

A kislány kora óta balettozó Domoszlai Edit számtalan elismerést tudhat már maga mögött. Amelyekre a legbüszkébb: 2014-ben az évad legjobb női táncosa, jelenleg az 50 tehetséges magyar fiatal program résztvevője, illetve a PTE Tehetségkövete. Erasmus diákként Németországot választotta.

Elolvasom

Nemzetközi környezetben is otthonosan

Fodor Kata a Brüsszelben töltött Erasmus féléve alatt döntötte el, hogy az Uniónál szeretne dolgozni, és ezért mindent megtett. Jelenleg Lengyelországban az EU határvédelmével foglalkozó ügynökségnél auditor.

Elolvasom

Északi fény

Kurcz Orsolya Erasmus tanulmányi és szakmai gyakorlati ösztöndíjat is nyert, s mindkét alkalommal Svédországba utazott.

Elolvasom

Budapest nem a világ közepe

Ruppert Viktor az ELTE angolszakos hallgatója azt mondja, külföldi tapasztalat nélkül könnyű beszűkülni, ezért érdemes pályázni az Erasmus ösztöndíjra.

Elolvasom

Az Erasmus egy nagy család

Volkan Aydin a Törökország ázsiai részén elterülő kisvárosból, Iğdır-ből érkezett az Erasmus ösztöndíjprogrammal. Soha nem járt még külföldön, most először lépte át az országhatárt, hogy Budapesten tölthessen el egy egyetemi félévet.

Elolvasom

Minden jog fenntartva, 2014 © Tempus Közalapítvány

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/002298
Engedélyszám: E/2020/000342

TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY 1077 BUDAPEST, KÉTHLY ANNA TÉR 1. • TELEFON: (+36 1) 237-1300 • INFÓVONAL: (+36 1) 237-1320
E-MAIL: INFO{KUKAC}TPF.HU