Egy.hu | Bár külföldön tanulni nem olcsó mulatság, egy-egy ösztöndíj mégis olyan alapot nyújt, amit máshol, máskor talán soha nem kaphatna meg egy fiatal. Én magam tanultam külföldön az egyetemi évek alatt, és a mai napig örülök, hogy így lehetett. Mert mit adhat egy néhány hónapos Erasmus? Többek között ezt az öt dolgot...

Kölcsey TV | Tavalyhoz képest mintegy 40 százalékkal emelkedett az Erasmus Plusz iskolai-óvodai partnerségeket szolgáló pályázatának keretösszege. A Tempus Közalapítvány munkatársai ezúttal Nyíregyházára látogattak, hogy gyakorlati tanácsokkal lássák el a megyeszékhely azon köznevelési intézményeit, amelyek pályázni szeretnének.

Baon.hu | Máltán és Németországban töltöttek három hét szakmai gyakorlatot a gáspáros diákok. Amellett, hogy szakmailag továbbképezték magukat, új technológiákkal ismerkedtek meg, a szabadidős programoknak köszönhetően világlátásuk is szélesedett.

Weborvos.hu | Az SZTE 2019-ben 4 európai egyetemmel konzorciumban, a Paris-Saclay Egyetemmel, a Lundi Egyetemmel, a Portói Egyetemmel és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetemmel adta be a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) pályázatot, amely 3 évre nyert támogatást az Európai Egyetemi Szövetségek programban.

MagyarNemzet.hu | Öt év alatt 12 százalékkal nőtt a havi rendszerességgel önkénteskedők száma Magyarországon. Sok köztük a vállalkozó kedvű fiatal is, ők már külföldön teljesíthető szolgálatok egész sorából válogathatnak. A Tempus Közalapítvány által koordinált, tavaly indított uniós program révén Európa szinte bármelyik országában eltölthetnek néhány társadalmilag hasznos hónapot a pályázó fiatalok, hogy különböző szervezetek munkájába bekapcsolódva például beteg vagy árva gyerekeknek segítsenek, esetleg környezetvédelmi vagy akár drogprevenciós programokban dolgozzanak. A pályázók az utazási, ellátási és szállásköltségek finanszírozása mellett költőpénzt is kapnak.

SzeretlekMagyarorszag.hu | Fóris Norbertet három éve ismertem meg, amikor arról tartott élménybeszámolót, milyen volt vakként – egyetlen kísérővel – végigmenni az El Camino zarándokúton. Legközelebb pedig azután írtam róla, hogy lediplomázott a Testnevelési Egyetemen, és különleges gesztusként segítő kutyája is kapott egy oklevelet. Azóta is minden adandó alkalommal bebizonyítja, hogy nem létezik számára semmiféle akadály: több sportágat űz rendszeresen, két egyetemi szakot végez egyszerre, szabadidejében zenél, és időnként még stand up-olni is szokott. Augusztus óta pedig a finnországi Tamperében él Erasmus-ösztöndíjasként. Az eddigi élményeiről mesélt.

Kisalfold.hu | Teljesen megtelt a Széchenyi-egyetem Új Tudásterének aulája szerda délutánra, a Tempus Közalapítvánnyal közösen megrendezett Országos Nemzetközi Koordinátori Találkozó megnyitójára. A nagy érdeklődés nem volt véletlen, hiszen a 41 társintézményből rekordszámú, 260 nemzetköziesítéssel foglalkozó munkatárs érkezett a komplex és intenzív szakmai tréningként is jellemezhető eseményre.

Wmn.hu | Az Erasmus az egyetemeken az a lehetőség, amit semmiképp sem volna szabad kihagynia egy huszonévesnek. Kaland, önmegismerés, perspektívaváltás és tapasztalat. Egy féléves külföldi képzés során nemcsak a célországot ismerjük meg, hanem egy rendkívül izgalmas multikulturális fröccsöt kapunk, és rácsodálkozhatunk a világ sokszínűségére, kultúrák rejtett csodáira, és különböző temperamentumú emberekre.

MagyarHirlap.hu | A Kodály HUB lett az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely Jó Gyakorlat és Sikertörténet minősítést is nyert - emelik ki a közleményben. Mint írják, nemrég zárult le az az európai uniós, Erasmus+ Stratégiai Partnerségi projekt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetésével, együttműködésben a Skót és a Hágai Királyi Zeneakadémiával, amelynek eredménye a Kodály HUB elnevezésű ingyenes, online zenepedagógiai tudásközpont.

Vasarhely24.com | Több, mint száz részvevővel zárult a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara partnerségével megvalósuló, turisztikai vállalkozások fenntarthatóságát és hálózatosodását elősegítő Sustain-T projekt. A programnak köszönhetően egy egynapos turisztikai promóciós konferenciát szervezett a projekt magyar partnere, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, melyen turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások, a szféra döntéshozói, valamint szálláshely szolgáltatók vettek részt.

Behir.hu | A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston tagiskolája a közelmúltban rendezte meg az Erasmusdays konferenciáját, melynek zárásaként – hagyományteremtő szándékkal - az intézménnyel együttműködő békéscsabai cégeknek köszönték meg a partnerséget. A vállalkozások az iskolába érkező cserediákoknak biztosítanak gyakorlati helyet.

MagyarNemzet.hu | A Tempus Közalapítvány (TKA) több mint 22 ezer főnek ítélt meg tavaly támogatást, ami azt jelenti, hogy tíz százalékkal többen mentek külföldre, mint a megelőző évben. Ráadásul mint azt Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója korábban elmondta, az új uniós ciklusban duplájára emelkedik a ráfordítás. A TKA éves jelentése szerint 2018-ban az együttműködésre pályázó köznevelési intézmények 17 százaléka óvoda volt, ami nagy előrelépés a korábbi 8-10 százalékos részvételi arányhoz képest. Az egyik említésre méltó kezdeményezés például a Pécsi Kertvárosi Óvodáé, amely egészséges életmódra nevelés témájában működött együtt határon túli intézményekkel, olyan sikeresen, hogy megkapták az Erasmus+ nívódíját is.

Sonline.hu | Ausztria, Németország és Nagy-Britannia: az első visszajelzések szerint a somogyi 9. és 11. évfolyamos diákok nagy része a jövő nyáron ezekben az országokban szeretnék eltölteni a kéthetes, csoportos nyelvi kurzusokat. Az igények összesítése október 10-ig zajlik.

Vaskarika.hu | Fontos-e szembesülnünk azzal, mennyi előítéletünk van egymással szemben? A boldoguláshoz öröklött esélyek különbözőségeivel, a gyermekkorban gondosan elültetett beidegződésekkel, az eleve feltételezésekkel? A Jurisich Miklós Gimnázium diákjai ezen a héten négy másik ország fiataljaival együtt ezekre a kérdésekre keresik a választ Erasmus+ projektjük részeként, melynek címe Harc a Toleranciáért (Fight For Tolerance).

Kisalföld.hu | Megéri tehát belevágni egy-egy külföldi tanulmány- vagy gyakorlati útba, hiszen a munkaerőpacon nagyon jól hasznosíthatók az ott szerzett tapasztalatok, a munkaadók díjazzák a világlátást. Nem is beszélve arról, hogy önállósodva, fontos készségekkel gyarapodva érkeznek haza az erasmusos hallgatók. Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes szerint is érdemes útra kelni.

Bama.hu | Less Food Loss (kevesebb ételpazarlás) címmel szervezett tábort a Vidéken Jó! Alapítvány a Szaporcai Cifraháznál. Az Erasmus+ nemzetközi ifjúsági csereprogram által Nagy-Britanniából, Spanyolországból, Szlovákiából, Bulgáriából és Magyarországról érkező 35 fiatal igyekezett gyakorlati megoldásokat találni az ételpazarlásra.

Kemma.hu | Réka és Dávid Nagyváradról jöttek, a Partium első éves hallgatói és az Erasmus+ biztosítja számukra gyakorlati helyszínt, két hónapra. Réka pénzügyi területről érkezett, így az ő érdeklődési területe azonnal megvan. Dávid ugyan menedzsment szakos, de azonnal egyetértenek abban (is), hogy a bevallási osztályon töltött hasznos órák száma és a kockázatkezeléshez szükséges kutatói munka éppoly érdekes.