Teol.hu | Bár minden relatív, mégsem tévedünk túl nagyot, ha azt állítjuk, hogy Európa egyik legkellemesebb helyszínére utazhatott a Tolna Megyei SZC Bezerédj István Technikum – azaz a keri – hat diákja. A turizmus ágazati képzésben tanuló, 11. osztályos fiatalok Szicíliában teljesítik egy hónapos szakmai gyakorlatukat. – Intézményünk indult és nyert az ERASMUS+ pályázaton, ennek köszönhető a külföldi út – mondta el lapunknak Boczné Drégely Judit gyakorlati oktatásvezető, kísérő oktató.

Origo.hu | Az Ifjúság Európai Éve a 2022-es esztendő az Európai Unióban, és Magyarország elkötelezett amellett, hogy minél több fiatal kézzelfogható módon részesüljön az ifjúsági év adta lehetőségekből - olvasható az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárságának és a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkárságának közös, szombati közleményében. (…)

Magyarnemzet.hu | Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyar felsőoktatás folyamatosságáról jelen körülmények között is gondoskodnak. A Makovecz-program pluszforrása ugyanis lehetővé teszi, hogy a beregszászi főiskola online képzéseket tartson.  Megköszönte ugyanakkor a Tempus Közalapítványnak, hogy mindebben segítséget nyújtott.

Magyarkurir.hu | A drezdai székhelyű Initiative Christen für Europa kezdetben csak küldött önkénteseket Magyarországra, ám idővel kétirányúvá vált a program, és a Máltai Szeretetszolgálat is közvetíthetett hozzájuk fiatalokat. Így zajlik az együttműködés a francia Initiative Chrétienne pour l’Europe szervezettel is. Emellett a szeretetszolgálat akkreditált szervezetként, pályázatok révén a korábban Erasmus+ néven ismert Európai Szolidaritási Testület programjaiban is részt vesz, küldőként és fogadóként is – mutatja be a máltai nemzetközi önkéntesprogram kereteit Adányi László.

Kölcsey TV | Litván, spanyol és török diákok lepték el az egyik nyíregyházi üzletet. A középiskolás tanulók az Erasmus programban érkeztek a megyeszékhelyre, az itt eltöltött idő során pedig a kereskedelemmel és a vállalkozások működésével ismerkedtek meg.

Karc FM | Az önkéntesség nemzetközi napja alkalmából, tavaly év végén szervezték meg a Solidarity:ON című rendezvényt. A Tempus Közalapítvány online eseményén kalandvágyó fiatalok, szervezetek és csoportok mutatták be eredményeiket, mesélték el legszebb élményeiket és osztották meg legfontosabb tapasztalataikat az önkéntességről. Interjú Szabó Csillával, a Tempus Közalapítvány kommunikációs igazgatójával.

Hír6 | Az első napon a törökök mutatták be a saját országukat, nevezetességeiket, az iskolájukat, a helyi egészséges életmódbeli szokásaikat, ételfogyasztásukat. Négy ország jelent meg ezen az Erasmus+ találkozón, és mind a négy országnak el kellett készítenie bemutatóit az országáról, városáról, iskolájáról, és egy adott témakörről az egészséges életmóddal kapcsolatban. Minden nemzetnek meg kellett rendezni egy kulturális estét, ahol bemutatásra kerültek a néptáncok, népzenék és a gasztronómia.

Keol.hu | A kecskeméti Piarista Gimnázium vendégei voltak a katalán és lengyel piarista iskolák diákjai és kísérő tanáraik az Erasmus KA2 projekt keretén belül. A 11 Olot-ból érkező tanuló, és a 10 Elblag-i diák négy napot töltött Kecskeméten, fogadó családjaiknál.

Magyar Nemzet | A koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet miatt újabb egy évvel halasztják el a gimnáziumi, szakgimnáziumi, technikumi diákok egyes évfolyamainak lehetőséget biztosító Külföldi nyelvtanulási program (KNYP) kezdetét. – A KNYP több mint száznegyvenezer fiatalt érint, azonban a jelenlegi bizonytalan helyzetben felelőtlenség lenne a program elindítása – nyilatkozta lapunknak Bartos Mónika, a 9. és 11. évfolyamos tanulók célnyelvi országba történő tanulmányútjai előkészítésével és koordinációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos.

Civil Hírügynökség | A kezdeményezés a Let’s Talk About Homelessness: Learning as a Tool for Social Integration of Homeless People [Beszéljünk a hajléktalanságról: Tanulás, mint a hajléktalan emberek társadalmi beilleszkedésének lehetősége] projekt részeként valósult meg, az Európai Unió Erasmus+ programjának finanszírozásában.

Moderniskola.hu | Hogyan közelít a stresszkezeléshez egy katolikus és egy művészeti iskola? Mit eredményez e két intézmény összefogása? 2019 decemberében kezdődött a lengyel Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych im. Józefa Chełmońskiego w Nałęczowie és a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Erasmus+ projektje, melynek diákokat érintő találkozóit 2021 őszén sikerült megvalósítani.

Infó világ | Az  Erasmus+ 2020. évi éves jelentése  szerint a program tavaly a covid19-világjárvány ellenére csaknem 640 ezer külföldi tanulási tapasztalatot támogatott, és 20 400 kezdeményezésnek és 126 900 szervezetnek nyújtott finanszírozást.

Szoljon.hu | A nyugdíjas korosztály hasznos időtöltési lehetőségeit bővítik Kunszentmártonban. Az Erasmus+ pályázat a tapasztalatgyűjtést támogatja. A helytörténeti múzeum munkatársai több külföldi partnernél is jártak, hogy jó gyakorlataikat megismerhessék. Ennek hatására a nyári honismereti gyerektáborba, integrációs programokra invitálták az időseket, de szerveztek már teadélutánt is nekik.

Egy.hu | A KRE szociolingvisztikai kutatócsoportja koordinálja azt a kétéves kutatást, melyben három külföldi egyetemmel, a Magiszter Iskolával és egy felvidéki, magyar tannyelvű, de romaniul beszélő gyerekek által is látogatott iskolával dolgoznak együtt. A projekt keretében osztálytermi jeleneteket bemutató videófelvételeket készítenek, illetve azokat kommentálják a kutatásban részt vevő egyetemi kutatók, tanárok és hallgatók. A cél az, hogy használható segédeszközt adjanak tanárszakos hallgatóknak és olyan intézmények tanárainak, ahol hasonló a helyzet.