Manna FM | A Tempus Közalapítvány kuratóriumának döntése értelmében mostantól az online teljesített kurzusokért és az így megszerzett kreditekért is jár ösztöndíj a legtöbb nemzetközi tapasztalatszerzést támogató programban. Az intézkedés egyedi és átmeneti jellegű, a 2021/2022. tanév őszi szemeszterének végéig lehet részt venni úgynevezett virtuális mobilitásokon.

Új Köznevelés | 2021-től új költségvetési ciklus indult az Európai Unióban, így az Erasmus+ program is új szakaszba lép. A következő hét évben a program fókusztémái az inklúzió, a digitalizáció, a környezetvédelem és az aktív részvétel lesznek. Mindez nem valósulhat meg a pedagógusok és intézményvezetők szakmai és személyes fejlődése, a nemzetközi tapasztalatcsere, valamint innovatív pedagógiai módszerek alkalmazásának támogatása nélkül. Ebben segít az Erasmus+. A program újdonságairól beszélgettünk Verses Istvánnal, a Tempus Közalapítványnál működő Erasmus+ Nemzeti Iroda programigazgatójával.

Veol.hu | A Kabóca Bábszínház a pandémia ellenére is ellátja szakmai feladatait a járványügyi előírások szigorú betartása mellett… A mostani próbák azt a szakmai munkát erősítik, melyet a színház a nemzetközi Erasmus + Global Roots pályázatával készít elő. A kétéves megvalósítási idő alatt veszprémi iskolák és helyi pedagógusok bevonásával fejlesztik művészeti programjukat, amelyben színházi aktivitások segítségével hívják fel a gyerekek figyelmét a fenntartható életmód fontosságára.

Vaol.hu | Vasi kötődésű cég vezetésével, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal közösen új, gyakorlatorientált tananyagokat készítenek az iparban dolgozó szakemberek a közoktatás számára. A Kristálytiszta elektronika 1. és 2. tananyagokat iskolai szakkörökön tesztelik, majd mindenki számára online elérhetővé teszik digitális formában.

Baon.hu | Kecskeméten jól működnek a nemzetközi ifjúsági önkéntes és csereprogramok, elsősorban pályázati támogatásokkal. Jelenleg egy-egy kecskeméti fiatal tartózkodik Angliában, illetve Németországban, és öt külföldi lány önkénteskedik a hírös városban. A szakmai kooperatív munkát Kósa András Csaba, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ munkatársa fogja össze.

Origo.hu | A Szent István Egyetem (SZIE) kutatói egy családi nyaralásnak hála a tudomány számára eddig ismeretlen baktériumfajt fedeztek fel… A most megtalált Parvularcula mediterranea baktériumfajjal kapcsolatos vizsgálatokat egy kutatói munkacsoport közösen végezte. A kutatásról szóló cikk első szerzője Jafar Al-Omari, aki Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal végzi doktori kutatásait a Szent István Egyetemen.

Novekedes.hu | Egyhatodára csökkent a külföldi ösztöndíjas magyar egyetemi diákok száma a koronavírus miatt. A magyar hallgatók között az Erasmus programokban a legkeresettebb három ország Németország, Spanyolország és Románia, a legtöbben pedig Németországból, Romániából és Franciaországból érkeznek hozzánk - mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Varga-Bajusz Veronika, a Tempus Közalapítvány főigazgatója.

Új Köznevelés | Az európai intézményi, hallgatói és kutatói-oktatói mobilitási programokat koordináló Tempus Közalapítvány nagy hangsúlyt fektet a különböző, az Európai Unió oktatási stratégiáihoz kapcsolódó projektek tervezésére és megvalósítására. A 2010−2020 közt zajló uniós oktatási stratégiában kiemelt szerepet kapott a korai iskolaelhagyás arányának 10% alá szorítása. A témában megvalósult projektekről, valamint az előttünk álló évek európai oktatási stratégiájáról Farkas Bertalan Péterrel, a Közalapítvány Tudásmenedzsment csoportjának vezetőjével beszélgettünk.

Civilhirugynokseg.hu | Az Erasmus+ köznevelési együttműködésben, nemzetközi szinten megvalósult projekt keretében kifejlesztett edumodul e-learning felület strukturált eszköz az otthoni fejlesztés támogatásához. Négy nyelven elérhető platform, mely könnyen átlátható formában ad lehetőséget pedagógusok számára tananyagok feltöltésére, szülők számára pedig egyszerű formában kínál tananyagokat, ezzel támogatva gyermekük otthoni fejlesztését.

Wmn.hu | Első benyomást csupán egyetlenegyszer lehet tenni, nem mindegy tehát, hogy a leendő munkaadónk előtt hogyan prezentáljuk magunkat. Hogyan állítsunk össze személyre (azaz az adott állásra) szabott önéletrajzot, mi a teendő, ha pályakezdőként még semmi konkrétat nem tudunk írni, mégis szeretnénk csupán a személyes adatainkon túl is felmutatni valamit, mit tartalmazzon a motivációs levél, és miért érdemes átfésülni a közösségi oldalainkat, mielőtt megnyomjuk a küldés gombot? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ Baranyi Diána, a Tempus Közalapítványon belül működő Nemzeti Europass Központ koordinátorának segítségével.

Keol.hu | Országszerte október 15-17. között rendezték meg az Erasmus+ napokat. Az Erasmus+ az Európai Unió oktatási és ifjúsági szektort segítő programja. A Piarista Iskola az elmúlt 7 éves uniós ciklusban hét projektre kapott támogatást, amelyeken diákok és pedagógusok vettek részt nemzetközi programokon, erősítették az együttműködést különböző projektekben külföldi iskolákkal.

Bama.hu | M. Császár Zsuzsa, a PTE Természettudományi Kar egyetemi docense vezetésével egy kutatócsoport átfogó kutatást végzett a diákok költéseivel kapcsolatban. Negyven egyetem hallgatóit érték el, a kutatásból kiderült többek között az is, hogy a stipendiumosok havi költése 281 ezer forint, az összes külföldi hallgatót nézve pedig 180 milliárd forint marad a nemzetgazdaság kasszájában.

Duol.hu | Kamasz fiatalok szabadidejükben újítják fel Perkátán a Győry-kastély helyiségeit, ráadásul olyan iparosmesterek irányítása alatt, akik maguk is puszta lelkesedésből dolgoznak. A fiatalok maguk valósítják meg az Európai Szolidaritási Testület projektjüket.

MagyarNemzet.hu | A korlátozások ellenére is részt vehetnek külföldi mobilitási programokban a magyar hallgatók, de a világjárvány miatt ennek most speciális feltételei vannak. Ha valaki külföldön reked karanténban, akkor az beleszámít az ösztöndíjas időszakba. A hazánkba érkező külföldi fiatalok csak a fogadó egyetemtől kapott igazolás birtokában kezdhetik meg a tanulmányaikat Magyarországon.

Manna FM - Kanapé | Mi az a Digitális Módszertár? Pedagógusok digitális ötleteit díjazzák, erről is mesél Farkas Bertalan Péter, a Tempus Közalapítvány munkatársa.