MagyarNemzet.hu | A Tempus Közalapítvány (TKA) több mint 22 ezer főnek ítélt meg tavaly támogatást, ami azt jelenti, hogy tíz százalékkal többen mentek külföldre, mint a megelőző évben. Ráadásul mint azt Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója korábban elmondta, az új uniós ciklusban duplájára emelkedik a ráfordítás. A TKA éves jelentése szerint 2018-ban az együttműködésre pályázó köznevelési intézmények 17 százaléka óvoda volt, ami nagy előrelépés a korábbi 8-10 százalékos részvételi arányhoz képest. Az egyik említésre méltó kezdeményezés például a Pécsi Kertvárosi Óvodáé, amely egészséges életmódra nevelés témájában működött együtt határon túli intézményekkel, olyan sikeresen, hogy megkapták az Erasmus+ nívódíját is.

Sonline.hu | Ausztria, Németország és Nagy-Britannia: az első visszajelzések szerint a somogyi 9. és 11. évfolyamos diákok nagy része a jövő nyáron ezekben az országokban szeretnék eltölteni a kéthetes, csoportos nyelvi kurzusokat. Az igények összesítése október 10-ig zajlik.

Vaskarika.hu | Fontos-e szembesülnünk azzal, mennyi előítéletünk van egymással szemben? A boldoguláshoz öröklött esélyek különbözőségeivel, a gyermekkorban gondosan elültetett beidegződésekkel, az eleve feltételezésekkel? A Jurisich Miklós Gimnázium diákjai ezen a héten négy másik ország fiataljaival együtt ezekre a kérdésekre keresik a választ Erasmus+ projektjük részeként, melynek címe Harc a Toleranciáért (Fight For Tolerance).

Kisalföld.hu | Megéri tehát belevágni egy-egy külföldi tanulmány- vagy gyakorlati útba, hiszen a munkaerőpacon nagyon jól hasznosíthatók az ott szerzett tapasztalatok, a munkaadók díjazzák a világlátást. Nem is beszélve arról, hogy önállósodva, fontos készségekkel gyarapodva érkeznek haza az erasmusos hallgatók. Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes szerint is érdemes útra kelni.

Bama.hu | Less Food Loss (kevesebb ételpazarlás) címmel szervezett tábort a Vidéken Jó! Alapítvány a Szaporcai Cifraháznál. Az Erasmus+ nemzetközi ifjúsági csereprogram által Nagy-Britanniából, Spanyolországból, Szlovákiából, Bulgáriából és Magyarországról érkező 35 fiatal igyekezett gyakorlati megoldásokat találni az ételpazarlásra.

Kemma.hu | Réka és Dávid Nagyváradról jöttek, a Partium első éves hallgatói és az Erasmus+ biztosítja számukra gyakorlati helyszínt, két hónapra. Réka pénzügyi területről érkezett, így az ő érdeklődési területe azonnal megvan. Dávid ugyan menedzsment szakos, de azonnal egyetértenek abban (is), hogy a bevallási osztályon töltött hasznos órák száma és a kockázatkezeléshez szükséges kutatói munka éppoly érdekes.

Kanizsaújság.hu | A Nagykanizsa Központi Óvoda több mint 46 ezer eurót nyert erre az Erasmus+ pályázaton. Az intézménynek ez az első nemzetközi programja, amelyben a kanizsai Hevesi-Miklósfai-tagóvoda mellett egy-egy magyarkanizsai és szentegyházai intézmény vesz részt.

Promenad.hu | Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutató-muzeológusát már gyermekkora óta érdekelték a régi fényképek, s egy évtizede kötelezte el magát a vizuális etnográfia iránt. A vásárhelyi múzeum szakembere az elmúlt hónapokban Svájc és Portugália közgyűjteményeiben a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj támogatásával folytatott kutatásokat.

Teol.hu | Nyolc ország, Csehország, Horvátország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Magyarország, valamint Erdély delegációját fogadta Alsónyék július 19-én, az „Európa a Polgárokért Nemzetközi Fórum” keretében, amely hivatalos része volt a háromnapos NyékFeszt elnevezésű fesztiválnak.

Győr+ online | A Városházától induló útvonalakat első körben gyerekek és felnőttek együtt tesztelték. Az Európai Unió támogatásával, az Erasmus+ pályázat keretében megvalósult, PreHealth című nemzetközi projekt három várossal – Darmstadt, Athén és Utrecht – közös partnerségben, a győri építészeket tömörítő Terasz Csoport szakértői közreműködésével valósult meg.

Magyarhirlap.hu | Magyar egyetemek is részt vesznek az Euró­pai Bizottság felsőoktatási projektjében, amelynek célja többek között az európai intézmények közötti könnyebb átjárás, a szorosabb együttműködés és új képzések bevezetése.

M1 Esély című műsor | Olyan tudástárat mutatnak be, amely a siket emberek vendéglátóipari elhelyezkedését segíti. A Munka-Kör Alapítvány Erasmus+ projektjében görög és lengyel partnerekkel dolgoztak együtt.

Turizmus Online | Az egyik díjazott a Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Hat különböző országba utazhatott ki az iskola 45 tanulója és 8 dolgozója külföldi tapasztalatszerzésre az Erasmus+ program keretében. A diákok szakmai gyakorlatát, illetve az oktatók továbbképzését és szakmai látogatásait az intézmény valós igényeihez és a piaci elvárásokhoz igazították. A megszerzett tapasztalatokat beépítették az oktatásba, hogy minél korszerűbb képzéseket kínálhassanak az iskolában.

PécsMa.hu | Az Európai Unió Erasmus+ programjába évről évre egyre többen kapcsolódnak be. A legkiválóbb magyar koordinálású együttműködéseket Erasmus+ Nívódíjjal tüntette ki a Tempus Közalapítvány. A díjakat csütörtökön adták át Budapesten.

Hirado.hu | Az Erasmus+ program résztvevőinek vonzóbbak a karrierlehetőségeik, a programban részt vevő egyetemek pedig jobb helyzetben vannak ahhoz, hogy megfeleljenek a munkaerőpiaci igényeknek – jelentette ki az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa az oktatási program hatását mérő jelentés bemutatásakor hétfőn.

Szoljon.hu | A Bercsényi Miklós Általános Iskola a „Matematika sosem volt még ennyire szórakoztató” című Erasmus-projekt partnerintézményeként április második hetében Isztambulban vett részt a projekt zárótalálkozóján – tájékoztatott Kiss Attila testnevelő tanár.

Kossuth Rádió | A matematika izgalmas! Ezt szeretnék bebizonyítani az Erasmus Plusz program Matematika az én világomban elnevezésű projektjében részt vevő iskolák. A bevásárlás megtervezése, az edzésterv összeállítása, de akár az iskolában egy nap alatt legyalogolt kilométerek lemérése is gyakorlati feladat lehet matekórán. Miközben a diákok méricskélnek, magától érthetően váltják át a mértékegységeket, megismerik a becslés fogalmát. A 3 éves munka célja, hogy játékos, gyakorlatias formában közelebb hozzák a matematikát a gyerekekhez.

Wmn.hu | A címben szereplő mondat nem valami sztereotípiákon röhögős vicc kezdete, hanem az elmúlt két hetem valósága. Egy Erasmus+ program keretében Hollandiába utaztunk, hogy workshopokon vegyünk részt harminc másik fiatallal Európa számos országából. Azt tudtam, hogy jó kis kaland lesz, hiszen imádok utazni, de hogy mennyire fontos élmény, arra csak később jöttem rá.