Moderniskola.hu | Hogyan közelít a stresszkezeléshez egy katolikus és egy művészeti iskola? Mit eredményez e két intézmény összefogása? 2019 decemberében kezdődött a lengyel Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych im. Józefa Chełmońskiego w Nałęczowie és a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Erasmus+ projektje, melynek diákokat érintő találkozóit 2021 őszén sikerült megvalósítani.

Szoljon.hu | A nyugdíjas korosztály hasznos időtöltési lehetőségeit bővítik Kunszentmártonban. Az Erasmus+ pályázat a tapasztalatgyűjtést támogatja. A helytörténeti múzeum munkatársai több külföldi partnernél is jártak, hogy jó gyakorlataikat megismerhessék. Ennek hatására a nyári honismereti gyerektáborba, integrációs programokra invitálták az időseket, de szerveztek már teadélutánt is nekik.

Egy.hu | A KRE szociolingvisztikai kutatócsoportja koordinálja azt a kétéves kutatást, melyben három külföldi egyetemmel, a Magiszter Iskolával és egy felvidéki, magyar tannyelvű, de romaniul beszélő gyerekek által is látogatott iskolával dolgoznak együtt. A projekt keretében osztálytermi jeleneteket bemutató videófelvételeket készítenek, illetve azokat kommentálják a kutatásban részt vevő egyetemi kutatók, tanárok és hallgatók. A cél az, hogy használható segédeszközt adjanak tanárszakos hallgatóknak és olyan intézmények tanárainak, ahol hasonló a helyzet.

Unilife.hu | Sokan már az egyetemi évek alatt is készek arra, hogy valamilyen munkavégzés révén tapasztalatot szerezzenek, és ezáltal vonzóbb jelöltek legyenek a munkaerőpiacra lépéskor. Az önkéntesség egy egészen egyedi, gyakran életre szóló élményeket kínáló módja ennek, különösen a külföldi önkéntes munkakörökben.

Új Köznevelés | Lezárult az Európai Unió Erasmus+ programjának 2014–2020 közötti szakasza, amely magyar diákok, gyakornokok, oktatók és pedagógusok külföldi képzését, szakmai fejlődését is lehetővé tette. A 2021-ben indult új programciklusban az Erasmus+ forrásai csaknem megduplázódnak, így még többen kapcsolódhatnak be nemzetközi együttműködési és mobilitási projektekbe.

Novekedes.hu | Lezárult az Európai Unió Erasmus+ programjának 2014-2020 közötti szakasza, amely magyar diákok, gyakornokok, oktatók és pedagógusok külföldi képzését, szakmai fejlődését is lehetővé tette. A 2021-ben indult új programciklusban az Erasmus+ forrásai csaknem megduplázódnak, így még többen kapcsolódhatnak be nemzetközi együttműködési és mobilitási projektekbe.

Vg.hu | Megközelítőleg 2500 magyar felsőoktatási hallgató pályázott az Erasmus+ ösztöndíjprogram keretében az elmúlt tanévben – közölte a VG-vel a Tempus Közalapítvány. Hozzátették: a magyar hallgatók számára külföldi részképzésekre hatmillió, szakmai gyakorlatok megvalósítására több mint 3,5 millió eurót biztosított a program a 2021-es projektévben. Ezen túlmenően a közalapítvány 1,2 millió eurót különített el a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatóknak és 50 ezret a tartós betegséggel élő hallgatók támogatására.

Magyarnemzet.hu | Egyre több fiatalnak van lehetősége családi háttértől függetlenül külföldi tanulmányútra menni többek között az Erasmus-programnak köszönhetően. Ennek keretében az elmúlt tanévekben nagyjából minden hatodik-hetedik külföldre utazó erasmusos egyetemista a nehéz körülmények között élők közül került ki. Ettől az évtől ráadásul tovább bővülnek a lehetőségek, növekedhet a rászorulók kiegészítő anyagi támogatása is.

Nepszava.hu | A hortobágyi Pusztai Állatpark a turisztikai szezonban nagyban támaszkodik az Európai Szolidaritási Testülettel közös, évek óta jól működő nemzetközi önkéntes programjukra, amelynek keretében költséghatékonyan vonhatnak be a munkába helyi és külföldi önkénteseket.

Glamour.hu | Európai uniós állampolgárként megadatik nekünk az a nagyszerű lehetőség, hogy bárhol folytathassuk tanulmányainkat, akár hosszú távon is. Ha csak bele szeretnénk kóstolni például a párizsi Sorbonne egyetem oktatási rendszerébe, esetleg Sevillában szeretnénk eltölteni három felejthetetlen, inspiráló hónapot, akkor egy európai uniós felsőoktatási intézmény diákjaként erre jogunk és lehetőségünk van – természetesen ennek is vannak alapfeltételei, például a jó tanulmányi átlag, illetve az Erasmus programba való sikeres felvétel.

Napi.hu | Újra lehet pályázni az Erasmus+ programban, melyben idén rekord összegű források állnak a magyarok rendelkezésére: várhatóan mintegy 52 millió euró (18 milliárd forint).

Manna FM | A Tempus Közalapítvány kuratóriumának döntése értelmében mostantól az online teljesített kurzusokért és az így megszerzett kreditekért is jár ösztöndíj a legtöbb nemzetközi tapasztalatszerzést támogató programban. Az intézkedés egyedi és átmeneti jellegű, a 2021/2022. tanév őszi szemeszterének végéig lehet részt venni úgynevezett virtuális mobilitásokon.

Új Köznevelés | 2021-től új költségvetési ciklus indult az Európai Unióban, így az Erasmus+ program is új szakaszba lép. A következő hét évben a program fókusztémái az inklúzió, a digitalizáció, a környezetvédelem és az aktív részvétel lesznek. Mindez nem valósulhat meg a pedagógusok és intézményvezetők szakmai és személyes fejlődése, a nemzetközi tapasztalatcsere, valamint innovatív pedagógiai módszerek alkalmazásának támogatása nélkül. Ebben segít az Erasmus+. A program újdonságairól beszélgettünk Verses Istvánnal, a Tempus Közalapítványnál működő Erasmus+ Nemzeti Iroda programigazgatójával.

Veol.hu | A Kabóca Bábszínház a pandémia ellenére is ellátja szakmai feladatait a járványügyi előírások szigorú betartása mellett… A mostani próbák azt a szakmai munkát erősítik, melyet a színház a nemzetközi Erasmus + Global Roots pályázatával készít elő. A kétéves megvalósítási idő alatt veszprémi iskolák és helyi pedagógusok bevonásával fejlesztik művészeti programjukat, amelyben színházi aktivitások segítségével hívják fel a gyerekek figyelmét a fenntartható életmód fontosságára.

Vaol.hu | Vasi kötődésű cég vezetésével, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal közösen új, gyakorlatorientált tananyagokat készítenek az iparban dolgozó szakemberek a közoktatás számára. A Kristálytiszta elektronika 1. és 2. tananyagokat iskolai szakkörökön tesztelik, majd mindenki számára online elérhetővé teszik digitális formában.