Manna FM - Kanapé | Mi az a Digitális Módszertár? Pedagógusok digitális ötleteit díjazzák, erről is mesél Farkas Bertalan Péter, a Tempus Közalapítvány munkatársa.

RTL Klub - Reggeli | Hogyan hatott a koronavírus-járvány az Erasmus+ program résztvevőire, és milyen lesz a folytatás? Erről beszélgettek a műsorvezetők a stúdióban Bokodi Szabolccsal, a Tempus Közalapítvány felsőoktatási vezetőjével (06.05 perctől).

Vehir.hu | Mit jelent városunk kulturális öröksége számunkra, hogyan látjuk a kulturális örökség jövőjét, hogyan lehet a helyi értékeket, látnivalókat az érdeklődőknek olyan módon megmutatni, ahogyan azt mi látjuk? A „Tárd fel európai kulturális örökségedet” nemzetközi projekt az Európa a polgárokért program társfinanszírozásában, öt európai város fiataljainak részvételével ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Keol.hu | A Piarista Iskola gimnazistái hét héten keresztül nemzetközi találkozókon vehettek részt a koronavírus miatti digitális távoktatás időszaka alatt. A találkozók meglévő intézményi kapcsolatokra és az Erasmus plus pályázati együttműködésre épültek.

Közgazdász Online | Gimis korom óta óriási vágyam, hogy külföldön tanuljak, utazzak és minél több embert, kultúrát ismerjek meg. És ez nagyon „Miért menjünk Erasmusra”-prospektus szagú leírás, de tényleg jellemzi az egyetemi életem első két évét. Így csöppentem a nyíregyházi-pesti roppant elfoglalt életemből január közepén a pezsgő Észak-Spanyolországba, Bilbaóba.

Manna FM | A Vasárnapi Kanapé című műsorban Verses István Erasmus+ programvezető mesélt a Nívódíjjal elismert projektekről és az Erasmus+ program kínálta lehetőségekről.

MagyarNemzet.hu | A rendkívüli helyzetben is zavartalan a diákok juttatásainak folyósítása a szakképzésben és a felsőoktatásban – tudta meg a Magyar Nemzet. A különböző ösztöndíjakat, valamint a tanulószerződés alapján járó fizetést a digitális munkarendben is minden érintett megkapja, a vis maior helyzetet jelentő járvány miatt félbeszakadt külföldi tanulmányok költségeit pedig megtérítik a hallgatóknak.

Wmn.hu | Élete egyik legnagyobb kalandjának indult, ám a koronavírus közbeszólt. Márk januárban utazott Thaiföldre, hogy a tavaszi félévben ott folytassa egyetemi tanulmányait az Erasmus+ program keretében. Mit vár egy ilyen úttól egy egyetemista? Új barátokat, egy idegen kultúra felfedezését és életre szóló élményeket. Nos, egyedül az utóbbit – ha nem is abban a formában, ahogy várta – megkapta.

MagyarNemzet.hu | Minden újonnan induló mobilitási programot és külföldi utat lemondtak a felsőoktatási intézmények a koronavírus-járvány miatt. Sem a hallgatóknak, sem az oktatóknak nem szerveznek nemzetközi konferenciákat, ösztöndíjprogramokat, és új vendéghallgatók sem jöhetnek hazánkba a következő hónapok során. De mi lesz azokkal a magyar diákokkal, akiket külhonban ért a rendkívüli helyzet, és hogyan folytathatják a szemesztert azok a nálunk tanuló külföldiek, akik otthonukba távoztak, ám a határok lezárása miatt nem tudnak visszatérni Magyarországra? Az egyetemeknél érdeklődtünk.

SZTEinfo.hu | A Choreomundus egy olyan nemzetközi mesterképzés, amelyet négy európai egyetem – a magyar SZTE, a francia University of Clermont Auvergne, a norvég NTNU és az angol University of Roehampton – konzorciumi együttműködésben működtet 2012 óta. Az Erasmus+ Joint Programban megvalósuló képzésben a diákok egyszerre négy egyetem hallgatói, négy intézmény közös diplomáját kapják meg a második tanév végén.

Teol.hu | Europass bizonyítványokat adtak át pénteken az AM DASZK, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban. A bizonyítvány tanúsítja, hogy birtokosa többhetes külföldi gyakorlaton vett részt, szakmai, szociális és nyelvi kompetenciái fejlődtek.

Kirándulj Nálunk magazin | Idén lehet utoljára pályázni az eddigi, megszokott feltételek mellett, utána lezárul az Erasmus+ program hétéves pályázati ciklusa. 2021-től megújult formában folytatódik az Európai Unió egyik legnépszerűbb programja.

Egy.hu | Bár külföldön tanulni nem olcsó mulatság, egy-egy ösztöndíj mégis olyan alapot nyújt, amit máshol, máskor talán soha nem kaphatna meg egy fiatal. Én magam tanultam külföldön az egyetemi évek alatt, és a mai napig örülök, hogy így lehetett. Mert mit adhat egy néhány hónapos Erasmus? Többek között ezt az öt dolgot...

Kölcsey TV | Tavalyhoz képest mintegy 40 százalékkal emelkedett az Erasmus Plusz iskolai-óvodai partnerségeket szolgáló pályázatának keretösszege. A Tempus Közalapítvány munkatársai ezúttal Nyíregyházára látogattak, hogy gyakorlati tanácsokkal lássák el a megyeszékhely azon köznevelési intézményeit, amelyek pályázni szeretnének.

Baon.hu | Máltán és Németországban töltöttek három hét szakmai gyakorlatot a gáspáros diákok. Amellett, hogy szakmailag továbbképezték magukat, új technológiákkal ismerkedtek meg, a szabadidős programoknak köszönhetően világlátásuk is szélesedett.

Weborvos.hu | Az SZTE 2019-ben 4 európai egyetemmel konzorciumban, a Paris-Saclay Egyetemmel, a Lundi Egyetemmel, a Portói Egyetemmel és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetemmel adta be a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) pályázatot, amely 3 évre nyert támogatást az Európai Egyetemi Szövetségek programban.

MagyarNemzet.hu | Öt év alatt 12 százalékkal nőtt a havi rendszerességgel önkénteskedők száma Magyarországon. Sok köztük a vállalkozó kedvű fiatal is, ők már külföldön teljesíthető szolgálatok egész sorából válogathatnak. A Tempus Közalapítvány által koordinált, tavaly indított uniós program révén Európa szinte bármelyik országában eltölthetnek néhány társadalmilag hasznos hónapot a pályázó fiatalok, hogy különböző szervezetek munkájába bekapcsolódva például beteg vagy árva gyerekeknek segítsenek, esetleg környezetvédelmi vagy akár drogprevenciós programokban dolgozzanak. A pályázók az utazási, ellátási és szállásköltségek finanszírozása mellett költőpénzt is kapnak.