Promenad.hu | Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutató-muzeológusát már gyermekkora óta érdekelték a régi fényképek, s egy évtizede kötelezte el magát a vizuális etnográfia iránt. A vásárhelyi múzeum szakembere az elmúlt hónapokban Svájc és Portugália közgyűjteményeiben a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj támogatásával folytatott kutatásokat.

Teol.hu | Nyolc ország, Csehország, Horvátország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Magyarország, valamint Erdély delegációját fogadta Alsónyék július 19-én, az „Európa a Polgárokért Nemzetközi Fórum” keretében, amely hivatalos része volt a háromnapos NyékFeszt elnevezésű fesztiválnak.

Győr+ online | A Városházától induló útvonalakat első körben gyerekek és felnőttek együtt tesztelték. Az Európai Unió támogatásával, az Erasmus+ pályázat keretében megvalósult, PreHealth című nemzetközi projekt három várossal – Darmstadt, Athén és Utrecht – közös partnerségben, a győri építészeket tömörítő Terasz Csoport szakértői közreműködésével valósult meg.

Magyarhirlap.hu | Magyar egyetemek is részt vesznek az Euró­pai Bizottság felsőoktatási projektjében, amelynek célja többek között az európai intézmények közötti könnyebb átjárás, a szorosabb együttműködés és új képzések bevezetése.

M1 Esély című műsor | Olyan tudástárat mutatnak be, amely a siket emberek vendéglátóipari elhelyezkedését segíti. A Munka-Kör Alapítvány Erasmus+ projektjében görög és lengyel partnerekkel dolgoztak együtt.

Turizmus Online | Az egyik díjazott a Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Hat különböző országba utazhatott ki az iskola 45 tanulója és 8 dolgozója külföldi tapasztalatszerzésre az Erasmus+ program keretében. A diákok szakmai gyakorlatát, illetve az oktatók továbbképzését és szakmai látogatásait az intézmény valós igényeihez és a piaci elvárásokhoz igazították. A megszerzett tapasztalatokat beépítették az oktatásba, hogy minél korszerűbb képzéseket kínálhassanak az iskolában.

PécsMa.hu | Az Európai Unió Erasmus+ programjába évről évre egyre többen kapcsolódnak be. A legkiválóbb magyar koordinálású együttműködéseket Erasmus+ Nívódíjjal tüntette ki a Tempus Közalapítvány. A díjakat csütörtökön adták át Budapesten.

Hirado.hu | Az Erasmus+ program résztvevőinek vonzóbbak a karrierlehetőségeik, a programban részt vevő egyetemek pedig jobb helyzetben vannak ahhoz, hogy megfeleljenek a munkaerőpiaci igényeknek – jelentette ki az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa az oktatási program hatását mérő jelentés bemutatásakor hétfőn.

Szoljon.hu | A Bercsényi Miklós Általános Iskola a „Matematika sosem volt még ennyire szórakoztató” című Erasmus-projekt partnerintézményeként április második hetében Isztambulban vett részt a projekt zárótalálkozóján – tájékoztatott Kiss Attila testnevelő tanár.

Kossuth Rádió | A matematika izgalmas! Ezt szeretnék bebizonyítani az Erasmus Plusz program Matematika az én világomban elnevezésű projektjében részt vevő iskolák. A bevásárlás megtervezése, az edzésterv összeállítása, de akár az iskolában egy nap alatt legyalogolt kilométerek lemérése is gyakorlati feladat lehet matekórán. Miközben a diákok méricskélnek, magától érthetően váltják át a mértékegységeket, megismerik a becslés fogalmát. A 3 éves munka célja, hogy játékos, gyakorlatias formában közelebb hozzák a matematikát a gyerekekhez.

Wmn.hu | A címben szereplő mondat nem valami sztereotípiákon röhögős vicc kezdete, hanem az elmúlt két hetem valósága. Egy Erasmus+ program keretében Hollandiába utaztunk, hogy workshopokon vegyünk részt harminc másik fiatallal Európa számos országából. Azt tudtam, hogy jó kis kaland lesz, hiszen imádok utazni, de hogy mennyire fontos élmény, arra csak később jöttem rá.

Teol.hu | Mintegy hetvenen – köztük magyar és külföldi tanárok, óvodapedagógusok, szülők, állami intézmények dolgozói – tanultak a Michael Hall School mozgástanárától arról, hogyan támogatja a mozgás és a játék a gyermek fejlődését. Mint arról Bodnár Ágnes intézményvezető tájékoztatott, az egész napos rendezvényen – amely az Erasmus+ program révén valósulhatott meg – korosztályonként más és más játékokkal ismerkedhettek az érdeklődők, a legkisebbek számára kimondottan olyanokkal, ahol a cél nem a győzelem, hanem a játék öröme.

SZTEinfo.hu | Európai szinten is első helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a kiküldött oktatói mobilitási adatok alapján az Erasmus programban. A közel 370 kiutazással az európai mobilitási projektek több mint egy százalékát az SZTE valósította meg. A kiutazó hallgatói mobilitás alapján a szegedi egyetem a legaktívabb vidéki felsőoktatási intézmény.

Veol.hu | A gyakorlat rendkívüli szakmai lehetőséget, nyelvi és élettapasztalatot jelentett a tanulók számára. Amint azt Hargitai Andrea elmondta, a pincér- és szakácstanulók betekinthettek az olasz vendéglátás és szállodaipar világába, olyan alapanyagokkal ismerkedve meg, amelyekkel hazai környezetben aligha találkoznának. Az informatikus tanulók a weblaptervezés és számítógépes játékfejlesztés területén képezhették magukat, amivel újabb ösztönzőerőt kaptak a szakma magasabb szinten való folytatásához.

Qubit.hu | Fighting animal testing! A két egymással küzdő nyulat ábrázoló, az állatkísérletek ellen való kiállást sürgető táskák és pólók lépten-nyomon szembejönnek az emberrel. Egyes igen népszerű kozmetikai cégek büszkén hirdetik, hogy az ő termékeiket nem tesztelték állatokon, így a vásárlók akár többszörös áron hajlandók megvenni a termékeiket, hiszen az állatokon való kísérletezés sokszor erős ellenérzéseket vált ki az emberekből. De tudják vajon, hogy pontosan miről beszélnek, amikor a kísérletek ellen tiltakoznak? A cikk apropója egy Campus Mundi ösztöndíj keretében megvalósult rövid oxfordi tanulmányút volt.

Bama.hu | A több mint 30 éve futó Erasmus+ ösztöndíjprogramnak számos előnye van: fejlődik a nyelvtudásod és az önbizalmad, magabiztosabb leszel, valamint megtapasztalod az önállóságot az otthonodtól távol. Mindezek hozzájárulnak a későbbi munkaerőpiaci előnyhöz, amit egy külföldön töltött szemeszter vagy szakmai gyakorlat jelenthet. Gyakran életre szóló barátságok, sőt sok esetben szerelmek is születnek a kint töltött félév alatt! Valentin-nap alkalmából járjuk körül ezt a témát – párok, szerelem, Erasmus+!

Hírös.hu | Olaszország és Lengyelország után Magyarországon, Kecskeméten találkoznak azok a robotépítő diákok, akik részt vesznek az Erasmus+ program támogatásával megvalósuló nemzetközi programban. Vegyes csapatokban különböző logikai és informatikai feladatokat oldanak meg, majd a rendezvény zárásaként, a robotok sumo versenyére kerül sor.