Szomszédos országokban is szerezhető nemzetközi tapasztalat

2021.11.10.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

Nem kell messzire utazni ahhoz, hogy átéljük, milyen nemzetközi környezetben tanulni vagy kutatni. Határon túli magyar nyelvű képzések és EU-n kívüli országok is elérhetőek a CEEPUS programban pályázó egyetemisták számára.

A CEEPUS ösztöndíj támogatásával Közép-Kelet-Európában és a Nyugat-Balkánon is lehet értékes tapasztalatokat szerezni tanulmányi részképzés, kutatómunka vagy nyári egyetem, esetleg hallgatói kirándulás keretében.

Felsőoktatási hallgatók nemzetközi tematikus együttműködések (hálózatok) keretében vagy hálózaton kívüli, ún. freemover mobilitás formájában pályázhatnak – ez utóbbi esetben egyetemek közötti megállapodástól függetlenül kapcsolódhatnak be egy külföldi tudományos műhely tevékenységeibe Albániában, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Csehországban, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Koszovóban, Lengyelországban, Moldovában, Montenegróban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában vagy Szlovéniában.

Emellett nyári egyetemi programokra is lehet jelentkezni, a már támogatást nyert CEEPUS hálózatok valamelyikében. Számos szakterületen léteznek ilyen együttműködések, amelyekről a program központi honlapján és a felsőoktatási intézmények nemzetközi irodáin lehet tájékozódni.

A járványhelyzetre való tekintettel virtuális, azaz kiutazás nélküli; és hibrid, vagyis részben online lehetőségeket is kínál a program felsőoktatási hallgatók számára. Jelenleg Csehország, Horvátország, Lengyelország és Montenegró biztosítja mindkét megvalósítási lehetőséget, továbbá szerbiai kurzusokba lehet hibrid módon bekapcsolódni.

A magyar koordinálású CEEPUS hálózatok a kezdetektől fogva nagyon népszerűek. Magyarország kivételesen sokszor, összesen nyolc alkalommal nyerte el a legkiválóbb együttműködéseknek járó CEEPUS Miniszteri Díjat.

A program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint a 2020/2021-es tanévben 30 magyar felsőoktatási intézmény 136 tanszéke, illetve kara kapcsolódott be a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogramba.

További részletek

Utolsó módosítás: 2021.12.17.