Közel egymilliárd forint külföldi ösztöndíjakra - Utolsó pályázási lehetőség a Campus Mundi Programban

2021.10.11.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

Hamarosan lezárul a Campus Mundi ösztöndíjprogram, amelyben eddig már több mint ötezer magyar egyetemista vett részt. Jelenleg ez a legrugalmasabb feltételeket biztosító külföldi tapasztalatszerzést támogató lehetőség felsőoktatási hallgatók számára. A kifejezetten vidéki kötődésű pályázók támogatására fordítható összeg csaknem 1 milliárd forint.

Magyarország versenyképessége szempontjából kiemelten fontos, hogy a magyar felsőoktatási intézményekből kikerülő diplomás munkaerő felkészültsége megfeleljen a globális verseny kihívásainak. Ennek hatékony eszköze a hazai felsőoktatás minél intenzívebb bekapcsolódása a nemzetközi hallgatói mobilitási folyamatokba.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a külföldi ösztöndíjprogramokban való részvétel jelentősen javítja a hallgatók munkaerőpiaci pozícióit, mivel hozzájárul azoknak a készségeknek és kompetenciáknak a fejlődéséhez, amelyeket a munkáltatók kifejezetten keresnek. Ilyen például a gyakorlatorientált idegennyelv-tudás, az együttműködési készség, az önállóság vagy az interkulturális kompetenciák – amelyek mind jelentősen fejlődnek a nemzetközi környezetben töltött időszak alatt.

Ezt elősegítendő, a Campus Mundi ösztöndíjprogram 2016 óta nyújt lehetőséget arra, hogy a magyar felsőoktatási hallgatók külföldi résztanulmányokat folytassanak, illetve külföldi szakmai gyakorlaton vegyenek részt a világ bármely országában.

A program koordinálását végző Tempus Közalapítvány közölte: a hallgatói igényekre és a járványhelyzetre reagálva olyan pályázati rendszert alakítottak ki a jelentkezések utolsó fordulójára, amelyben minden vidéki lakcímmel rendelkező, vagy vidéki egyetemen tanuló fiatal megtalálhatja a számára legideálisabb lehetőséget.

  • A járványügyi szabályok figyelembevételével továbbra is van lehetőség külföldi részképzésre vagy szakmai gyakorlatra pályázni.
  • Van mód arra is, hogy rövid kiutazás mellett, részben online vegyenek részt az egyetemisták nemzetközi mobilitásban – akár Európán kívüli országokban is.
  • Digitális kreditszerzés keretében támogatják, hogy a hallgatók az itthoni biztonságos környezetből teljesítsenek online kurzusokat egy külföldi egyetemen, ezért pedig ösztöndíjat is kapnak.
  • Az aktuális járványhelyzethez alkalmazkodva a mobilitás módja akár menet közben is változtatható.
  • Egyetemek közötti együttműködés keretében valamelyik partneregyetemre, vagy ennek hiányában a hallgatók önállóan is jelentkezhetnek álmaik intézményébe, ún. freemover mobilitás keretében.

További információ a Campus Mundi programról: campusmundi.hu

Felsőoktatási ösztöndíjlehetőségek: hallgatoi-osztondijak.hu

Hallgatói élménybeszámolók: vilagegyetemista.blog.hu/

Sajtókapcsolat: sajto@tpf.hu | 06 20 921 98 00

Utolsó módosítás: 2021.10.11.